Câinii sunt cele mai îndrăgite animale de companie pentru că sunt foarte sociabili, puternic atașați de stăpânii lor și devotați. Totuși, aceleași caracteristici contribuie la apariția unei probleme de comportament foarte întâlnită: anxietatea declanșată de despărțire. Pentru câini, „haita” înseamnă supraviețuire. Stăpânii asigură un adăpost, mâncare, siguranță și îi oferă câinelui un rol în familie. Un câine separat de stăpânul sau se poate simți nesigur și stresat.
Un câine poate manifestă în mod natural anxietate atunci când este separat de stăpân dar există și cazuri în care evenimente traumatice sau schimbări majore în viața patrupedului pot declanșa această problemă de comportament. Cele mai întâlnite semne ale stării de neliniște a câinelui sunt lătratul excesiv, scheunatul, mestecatul obiectelor și urinarea în locuri nepermise din casă. Țineți minte că stresul este o consecință a atașamentului pe care animalul îl simte față de dumneavoastră iar toate stricăciunile pe care patrupedul le face nu reprezintă o „pedeapsă” pe care câinele vrea să v-o aplice pentru că ați plecat de lângă el.
Există mai multe metode prin care să preveniți anxietatea despărțirii și să învățați cățelul să se simtă confortabil și când este lăsat singur. Creați un mediu plăcut pentru animal. Câinele va avea la dispoziție jucăriile preferate, hrană și apă. Este foarte important să dezobișnuiți câinele cu rutina dumneavoastră. Animalul de companie vă urmărește toate mișcările și își va da repede seama că atunci când vă luați cheile urmează să plecați și, astfel, se instalează anxietatea. Încercați să realizați o listă cu lucrurile pe care le faceți, de obicei, când vă pregătiți să ieșiți din casă (luați cheile, vă îmbrăcați cu o giacă). După ce le-ați identificat, faceți lucrurile respective dar nu plecați. Așezați-vă confortabil sau uitați-vă la televizor. Lăsați câinele să ghicească ce urmează să faceți.
Dacă patrupedul arată deja semne ale anxietății, nu vă faceți griji. Există moduri în care situația se poate îmbunătăți și atât stresul animalului cât și consecințele acestei stări să dispară. O metodă ineficientă în cazurile de anxietate de separare este cumpărarea unui nou animal de casă. Prezența unui alt animal nu va îmbunătăți cu nimic starea psihică a câinelui pentru că anxietatea sa este declanșată de separarea de stăpân, și prea puțin de faptul că este singur.
Atunci când vă întoarceți acasă și găsiți o cameră distrusă sau mizerie pe podea, nu vă pedepsiți câinele. Mulți proprietari de câini cred că animalul „știe” că a făcut un lucru greșit. Această idee este greșită. Faptul că stăpânul este întâmpinat cu o „privire vinovată” de către câine nu este decât rezultatul unei interpretări exagerate a expresiilor faciale și corporale ale animalului. Mai mult, câinele poate răspunde prin atitudinea sa și la reacția stăpânului, care comunică frustrare și dezamăgire. Câinele nu va face nicio legătură între o eventuală pedeapsă și ce a făcut mai devreme. Starea de anxietate a câinelui se poate chiar agrava având în vedere că, acum, animalul asociază întoarcerea dumneavoastră cu o pedeapsă.
Pentru cazurile extreme, în care câinele se rănește singur încercând să iasă din casă, o soluție ar fi tratamentul medicamentos. Medicul veterinar vă poate recomanda mai multe medicamente care calmează câinele. Totuși, vestea bună este că anxietatea separării poate fi tratată la câinii de toate vârstele. Încercați să păstrați sosirile și plecările calme. Atunci când veniți acasă, ignorați câinele pentru câteva minute, după care îl mângâiați cu calm. Este indicat să lăsați la dispoziția câinelui un articol de îmbrăcăminte care are impregnat mirosul dumneavoastră.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain