Câinele comunică prin lătrat. Fie că vă avertizează că cineva este în apropiere sau că vă anunță că îi este foame, acesta este principalul mod în care patrupedele își exprimă o dorință sau un instinct. Este posibil ca lătratul să fie și o manieră de comunicare cu alți câini. De asemenea, unele rase au fost crescute pentru a lătra, ca cele de vânătoare sau pază. Totuși, achiziționarea unui câine dintr-o altă rasă nu garantează evitarea problemelor cu lătratul excesiv.
Câinii sunt animale foarte sociale și simt permanent nevoia să fie alături de „haita” lor. Pe cale de consecință, patrupedele lăsate afară sunt foarte predispuse la problemele legate de lătrat. Una din cauzele lătratului excesiv la câini este plictiseala așa că este bine să creșteți durata și frecvența perioadelor în care vă jucați sau alergați alături de patrupedul dumneavoastră. De asemenea, câinii care latră la toate persoanele care se plimbă prin fața curții pot crede că au speriat trecătorii și vor continua să latre la oricine. Unii câini vor lătra când sunt stresați sau la cel mai mic zgomot.
Dacă lătratul este o manifestare normală a câinilor, atunci lătratul excesiv trebuie abordat de către stăpân cu o atitudine fermă pentru a regla acest comportament deviant. Lătratul este un obicei foarte greu de schimbat la câini, însă nu trebuie să exagerăm cu măsurile împotriva excesului de gălăgie. Unii „experți” recomandă folosirea zgărzilor care provoacă șocuri electrice atunci când animalul latră. Însă probabil nu vă doriți un câine mut sau care suferă. Trebuie să identificați situațiile în care câinele latră excesiv și să încercați evitarea acestora sau schimbarea modului în care câinele reacționează în aceste circumstanțe.
O greșeală foarte întâlnită la cei care vor ca animalele lor de companie să latre mai puțin este că încearcă să-și liniștească patrupedul tocmai atunci când acesta latră. Ideea este să respectați dorința câinelui (să iasă afară sau să vă jucați cu el) doar după ce acesta a încetat să latre. Dacă a-ți cedat și a-ți lăsat câinele afară pentru că nu mai suportați gălăgia trebuie să știți că a-ți încurajat foarte mult în mintea câinelui relația dintre dorință și lătrat. Acest comportament deviant se va agrava pe măsură ce câinele va insista din ce în ce mai mult să obțină ceva folosindu-se de lătrat. În cazul în care rezistați tentației de a răspunde gălăgiei făcută de patruped, acesta va renunța în cele din urmă la obiceiul sau. Așteptați până când este tăcut pentru câteva secunde după care respectați-i dorința, nu înainte de a-l lăuda. Nu încercați să corectați lătratul excesiv prin pedepse. Această metodă nu va face decât să streseze și mai mult animalul.
Este esențial să evitați situațiile care fac câinele să latre. Aceasta este, de fapt, cea mai simplă soluție. Dacă patrupedul dumneavoastră latră la trecători sau la mașini, găsiți un mod în care animalul să nu mai vadă strada (țineți draperiile trase sau duceți câinele într-o altă parte a casei). Scopul este să modificați ambianța pentru a îndepărta orice ar stimula câinele să latre. Plimbați câinele în cât mai multe locuri noi și răsplătiți-l pentru un comportament adecvat. Puteți expune patrupedul în mod gradual la situații care fac animalul să latre și răsplătiți-l dacă este calm și discret.
Mihail Grigore
Foto: Mike Bostock / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0