Când locuiți cu mai multe pisici în casă

Pisicile sunt, în esență, animale independente și teritoriale. Totuși, există destule cazuri în care o pisică se poate bucura de compania unei alte feline. Este de preferat să începeți cu două pisici noi în casă, pentru că introducerea unei feline într-o casă unde deja trăiește o altă pisică necesită mai mult timp și atenție sporită.

În cazul în care vă considerați pregătit pentru a adopta mai multe pisici deodată, există mai multe moduri în care să vă aranjați casa pentru noii locatari. Dar dacă aveți deja o pisică și doriți încă una, este nevoie de o perioadă de acomodare. Față de pisicile mai tinere, cele mature se adaptează mai greu vieții alături de un companion. Stăpânul trebuie să știe cum să ușureze procesul de acomodare pentru ambele pisici, indiferent de situație. Totuși, dacă dețineți mai multe pisici, trebuie să știți că sunt imposibil de evitat confruntările și că trebuie să fiți pregătit să interveniți prompt.

Mai întâi, trebuie să creați o zonă sigură, un spațiu separat pentru noua pisică (noile pisici), unde găsește apă, o cutie cu nisip și jucării. Experții în comportamentul felinelor explică faptul că, indiferent de modul în care numărul de pisici din casă s-a mărit (fie adoptați două odată, fie îi aduceți pisicii existente un companion), cele două animale au nevoie de timp pentru a se obișnui cu noua situație. La început, cele două pisici trebuie să se miroase dar să nu se vadă. Este bine să oferiți fiecărei pisici un prosop pe care să se întindă și apoi să schimbați prosoapele între ele, după câteva zile. Odată ce fiecare dintre pisici a avut timp să se obișnuiască cu mirosul celeilalte, începeți să le hrăniți, separate de o ușă închisă. Curând, cele două pisici vor face o asociere pozitivă între orele de masă și prezența unei alte feline. După ce pisicile pare că și-au acceptat reciproc prezența și mănâncă liniștite la ușă, puneți-le față în față pentru perioade scurte, cu scopul de a crea în mod gradual o coabitare confortabilă.

Când două sau mai multe pisici au fost introduse cu succes în locuința dumneavoastră, este foarte important să păstrați armonia atât în casă cât și în… cutia cu nisip. Potrivit statisticilor, comportamentul neadecvat la cutia cu nisip este principala cauza pentru care oamenii predau pisici la adăposturi. Dacă, după ce v-ați consultat cu doctorul veterinar, ați exclus o cauză medicală pentru acest comportament, trebuie să luați în considerare interacțiunile dintre pisicile din casă. Specialistul în comportament felin, Linda Case, sugerează că stresul cauzat de traiul alături de mai multe pisici poate duce la obiceiuri de urinare necorespunzătoare. Cea mai bună metodă de a evita astfel de probleme este să puneți la dispoziția fiecărei pisici câte o cutie cu nisip, plus una de rezervă. După ce cutiile sunt puse în locurile stabilite, urmează regulă de aur: țineți-le curate.

Cutiile cu nisip reprezintă doar un exemplu cu privire la încercările unei persoane care dorește să trăiască cu mai multe pisici. Fiecare pisică trebuie să aibă jucării, un pat și vase pentru apă și mâncare, care să fie numai ale ei. Trebuie să vă asigurați că există și un spațiu unde o pisică poate petrece timp singură. Dacă aveți pisici de ambele sexe, este foarte important ca acestea să fie sterilizate, mai ales în cazul femelelor.

 Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply