Cancerul la pisici

Cancerul este o boală pe care toți o asociem cu suferință și deces. Această afecțiune nu este prezentă numai la oameni ci și la animale, inclusiv pisici. Cancerul la pisici este din păcate la fel de serios ca și în cazul oamenilor, însă nu înseamnă neapărat sfârșitul. Dacă primele simptome sunt identificate la timp și animalul primește un tratament corespunzător, există toate șansele ca felină să treacă cu bine peste această cumplită boală.

Cancerul felin poate afecta aproape orice organ important din corpul animalului de companie. Simptomele cancerului la pisică includ vomitarea, letargia și diareea. Însă multe semne ale bolii vor depinde de tipul cancerului. De asemenea, se va forma o umflătura pe suprafața afectată de cancer, dar aceasta nu va putea fi sesizată în cazul în care boala este prezentă la un organ intern.

Tumorile pe suprafața pielii sunt mai rare la pisici decât la câini, dar în cazul felinelor aceste tumori sunt aproape întotdeauna maligne (se răspândesc mai repede, sunt mai greu de tratat și mai periculoase). Una dintre cele mai întâlnite forme de cancer la pisici este limfosarcomul (tumora gastrică, a intestinului subțire și a colonului).

Dacă pisica dumneavoastră arată vreun simptom al cancerului, ar trebui să mergeți de urgență cu felina la un medic veterinar. Dacă animalul este diagnosticat cu cancer, există mai multe posibilități prin care să faceți față situației. În cazul în care tumoarea este benignă nu va fi nevoie decât de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea celulelor bolnave. Totuși, dacă tumoarea este malignă, probabil se va apela la chimioterapie. Acest tratament poate fi foarte neplăcut pentru animal, care se va simți amețit și va vomita, printre alte efecte nedorite. Mai mult, chimioterapia nu garantează vindecarea și chiar și în cazurile fericite când tratamentul de rezultate, există un risc ridicat de recidiva. Din aceste motive, este necesar ca proprietarul pisicii să se gândească bine înainte să ia o decizie legată de tratamentul felinei.

Există mai multe lucruri pe care stăpânul unei pisici poate să le facă pentru a-și ajuta animalul de companie să își revină după diagnosticarea cu cancer sau chiar să evite complet îmbolnăvirea. Toate animalele de companie, dar în principal pisicile cu blană albă, ar trebui ferite de expunerea exagerată la razele solare. În același timp, o dietă bogată în antioxidanți va ajuta animalul să se protejeze împotriva radicalilor liberi, foarte periculoși pentru sănătatea patrupedului.

Proprietarul unei pisici diagnosticate cu cancer trebuie să conștientizeze faptul că nu există tratamente miraculoase și că modul în care boala va fi abordată depinde de decizia lui. Confortul animalului de companie trebuie să primeze.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply