Pisicile în vârstă sunt afectate de aceleași boli de care suferă și oamenii după ce depășesc o anumită vârstă. Diabetul, afecțiuni renale, probleme cardiovasculare sau cancerul sunt printre cele mai grave probleme de sănătate care pot afecta o pisică aflată în ultimii ani de viață. Partea bună este că multe dintre aceste boli pot fi tratate cu succes și pisica dumneavoastră poate trăi în continuare o viață relativ normală.
Diabetul
Diabetul felin este de două tipuri: fie este cauzat de producerea insuficientă de insulină, fie celulele nu mai sunt capabile să utilizeze eficient insulina. Chiar dacă pisicile se pot îmbolnăvi de diabet la orice vârstă, această afecțiune este mai întâlnită la felinele bătrâne sau obeze. Printre cele mai întâlnite simptome se numără: setea și urinarea excesive, pierderea în greutate, vomare, pierderea apetitului, pielea și blana sunt în stare proastă.
O dietă bogată în fibre și carbohidranti complecși este recomandată pentru pisicile obeze și bolnave de diabet. Această dietă ajută la controlarea nivelului de glucoză din sânge. Medicul veterinar poate indică cel mai bun regim alimentar având în vedere particularitățile fizice ale pisicii dumneavoastră. Însă uneori va fi nevoie de injecțiile cu insulină sau de administrarea unor medicamente pe cale orală. Este esențial să urmăriți nivelul insulinei pentru a evita o supradoză ce poate fi fatală pentru felină.
Acumularea de grăsime pe ficat
Această afecțiune apare la pisicile care brusc nu mai mănâncă sau pierd în greutate prea repede. Acumularea de grăsime pe ficat se poate declanșa și alături de diabet. Cauza exactă a acestei boli este încă necunoscută și poate fi diagnosticată decât printr-o biopsie hepatică. Unii medici veterinari spun că acumularea de grăsime pe ficat poate fi fatală în primele 48 de ore de la apariția primelor simptome. Vestea bună este că această afecțiune poate fi tratată cu succes. Deși acumularea de grăsime pe ficat nu este o boală care afectează doar pisicile bătrâne, aceste feline sunt predispuse la această problemă de sănătate din două motive:
- Pisicile în vârstă tind să devină supraponderale și, când sunt supuse la un regim de slăbire, pierd prea mult și prea repede în greutate.
- Din diverse motive, pisicile bătrâne se îmbolnăvesc deseori de anorexie și slăbesc foarte repede.
Printre cele mai întâlnite simptome ale acumulării de grăsime pe ficat se numără: anorexia (pierderea apetitului), apatie, pierderea rapidă în greutate, icter (îngălbenirea ochilor și a pielii), vomare și umflarea abdomenului. Tratamentul pentru o astfel de boală poate fi foarte deranjant pentru animal, având în vedere că felina va fi hrănită cu forța, printr-un tub. Cel mai important este ca pisica să ia în greutate iar tratamentul poate dura între două și șase săptămâni.
Boala cronică de rinichi
Această afecțiune este foarte întâlnită la pisicile bătrâne și este caracterizată de o deteriorare graduală a funcției rinichilor. Boala va duce la eliberarea în sânge a toxinelor care sunt de obicei eliminate prin urinare. Boala cronică de rinichi este diagnosticată prin analiza sângelui și a urinei animalului. Printre cele mai întâlnite simptome sunt: pierderea în greutate, sete și urinare excesive, lipsa apetitului, vomarea, urinare dificilă și o blană neîngrijită.
Pisicile grav bolnave vor trebui internate pentru rehidratare, însă majoritatea proprietarilor pot învăța singuri să hidrateze subcutanat felina. Medicul veterinar s-ar putea să recomande o dietă săracă în proteine iar medicamentația va fi indicată în funcție de alte probleme de sănătate ale pisicii (precum hipertensiune sau anemie). Este esențial să nu începeți vreun tratament sau regim alimentar pentru pisica bolnavă fără să cereți mai întâi sfatul medicului. Ca o ultimă variantă, există și operațiile de transplant renal, însă acestea nu sunt recomandate pisicilor bătrâne și sunt destul de scumpe.
Hipertiroidismul
Această boală este cauzată de creșterea tiroidei, care duce la un exces de hormoni tiroidieni. Tratamentul hipertiroidismului este complicat de faptul că această boală este deseori însoțită de una sau mai multe afecțiuni ale rinichilor sau ale inimii. Primele semne ale bolii pot include: slăbire, sete și urinare excesive, creșterea apetitului, vomare, diaree și hiperactivitate.
Tratamentul poate fi medicamentos, mai ales în cazul pisicilor care suferă și de boli ale rinichilor. Partea proastă a acestui tratament este că trebuie luat tot restul vieții. Deși este mai scump, tratamentul cu iod radioactiv este de obicei preferat intervenției chirurgicale pentru că se evită anestezia. O operație de înlăturare a glandei tiroide poate fi la fel de eficientă ca și tratamentul cu iod radioactiv însă nu este recomandată pisicilor în vârstă.
Boli ale inimii
Hipertensiunea la pisici este aproape întotdeauna asociată cu boli ale rinichilor, hipertiroidism sau anumite boli cardiovasculare. Chiar dacă hipertensiunea era o afecțiune rar întâlnită la pisici, faptul că în zilele noastre felinele domestice trăiesc mai mult duce la creșterea numărului de pisici cu hipertensiune. Printre cele mai întâlnite simptome se numără: ritm crescut al bătăilor inimii, pupile dilatate care nu răspund la lumină și pierderea subită a vederii. Tratamentul acestei probleme de sănătate va viza în principal boala care cauzează hipertensiunea, iar medicul poate recomanda o dietă săracă în sare.
Cea mai întâlnită formă de boală a inimii la pisici este cardiomiopatia, care înseamnă afecțiune a mușchiului inimii. Semne care vă pot îngrijora sunt: respirația greoaie, pierderea apetitului, letargie, tuse sau lipsa puterii în picioarele din spate.
Cancer
Cancerul este principala cauză a morții pisicilor în vârstă, mai ales sub forma leucemiei sau cancerului mamar. Ca și în cazul oamenilor, diagnosticarea prematură crește șansele de supraviețuire, mai ales în cazul pisicilor bătrâne, al căror sistem imunitar este slăbit. Chiar dacă nu există metode sigure de a preveni apariția cancerului, sterilizarea pisicii poate scădea riscul de îmbolnăvire. Primele semne ale cancerului sunt micile umflături ce pot fi sesizate dacă realizați mai des perierea părului pisicii. Nu uitați însă să controlați și gura și urechiile. De asemenea, nasul și/sau urechile se pot înroși sau inflama, mai ales în cazul pisicilor albe, care sunt predispuse la cancer de piele pe măsură ce îmbătrânesc. Pisica bolnavă de cancer va fi letargică și va pierde în greutate. Tratamentul poate include folosirea radiațiilor, chimioterapia sau intervenția chirurgicală, în funcție de tipul cancerului.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain