Afecțiuni dentare la pisici

Chiar dacă proprietarii de pisici pot sesiza ușor simptome ale problemelor de sănătate de care suferă propriile feline, mulți abordează o atitudine mai relaxată în privința sănătății dentare a patrupedului. Astfel, nu este de mirare că 85% dintre animalele de companie adulte suferă de afecțiuni periodontale și că bolile legate de dantură sunt cele mai întâlnite probleme de sănătate la feline. Urmează o listă cu cele mai întâlnite forme ale bolilor dentare și cauzele acestora.

1. Afecțiunile periodontale sunt cauzate de acumularea plăcii dentare și a tartrului pe dinți. Ca rezultat, resturi de mâncare și bacterii ajung sub nivelul gingiei și afectează structura osoasă care susține dinții. Umflarea sau sângerarea gingiei și respirația urât mirositoare se numără printre simptomele unei boli periodontale. Ca și în cazul oamenilor, aceste afecțiuni sunt cele mai întâlnite probleme dentare la pisici. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, curățarea dinților sau chiar extracții, dacă dinții sunt grav afectați.

2. Stomatita este o afecțiune gravă, interpretată deseori în mod greșit. Se crede că stomatita este o boală a sistemului imunitar în care organismul pisicii devine alergic la placa dentară. Deși reprezintă o afecțiune diferită de gingivită, stomatită este deseori întâlnită la pisici care suferă de prima problemă de sănătate menționată. Stomatita se manifestă printr-o inflamație a mucoasei bucale, ce se poate extinde la faringe. Pisicile care suferă de stomatită au dureri foarte mari și nu se mai hrănesc cum trebuie. Tratamentul implică spălarea cavității bucale cu soluții antiseptice sau ceai de musețel. De asemenea, leziunile cauzate de stomatită se pot bandijona cu albastru de metilen.

3. FORL se dezvoltă odată cu apariția unor găuri înguste în dentină (o substanță aflată sub smalț și care reprezintă cea mai mare parte a dintelui). Placa dentară se acumulează în respectivele găuri, iar țesutul din jurul dintelui afectat se inflamează. Dacă boala se agravează, pulpa dintelui poate fi atinsă, dintele fiind compromis. FORL este diagnosticată prin examinare orală și radiografii, iar tratamentul implică de obicei extracția dinților afectați.

4. Malocluzia este de obicei evidentă și pentru un necunoscător. Malocluzia reprezintă alinierea greșită a dinților feliei. O pisică cu malocluzie va avea dificultăți în a se hrăni și, prin urmare, va pierde în greutate. Medicina veterinară a ajuns într-o etapă avansată și există dentiști veterinari specializați în ortodonție (așezarea în poziție normală a dinților).

Chiar dacă durerile din timpul hrănirii pot reprezenta un simptom al bolilor dentare la pisici, acestea sunt de obicei printre ultimele semne care apar. Nu așteptați până când felina suferă vizibil. Spălați dinții pisicii în fiecare zi, examinați regulat dantura animalului, oferiți-i o dietă echilibrată și faceți vizite periodice la veterinar pentru a evita instalarea unor probleme de sănătate la dinții felinei.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply