Cameleonii

Animalele de casă nu mai reprezintă de mult un subiect necunoscut; pe lângă animalele “traditionale”, iubitorii de animale au început să crească în propriile case animale din ce în ce mai diferite și mai exotice, cameleonii fiind doar una din multele râse de animale exotice care se pot adapta la viața de apartament.

Cameleonii sunt o specie de reptile foarte apreciată de crescători și foarte „haioasă” prin aspectul fizic – ochii care par că se rotesc tot timpul, limba foarte lungă în comparație cu trunchiul, degetele- putem spune că avem mai multe animale în unul singur prin abilitatea cameleonului de a-și schimba culoarea. La prima vedere un camelon poate părea un animăluț simplu de crescut, dar situația nu stă chiar așa; pentru creșterea și îngrijirea în bune condiții a unui cameleon sunt necesare o serie de cunoștințe despre îngrijirea lui în captivitate, cunoștințe despre: alegerea speciei, adăpost, hrană, sănătate.

Cu siguranță nu sunt animale pentru o persoană comodă, fără timp liber sau pentru copii (a nu se înțelege că nu pot fi lăsați în preajma copiilor, nu pot fi lăsați în grjia lor permanentă).

Dacă vă hotărâți să adoptați un cameleon atunci asigurați-vă că vă puteți documenta despre toate aspectele cu privire la hrană și îngrijire, dacă acestea nu sunt produse în condiții propice, animalul nu va supraviețui.

Fiecare specie de cameleon are alte reguli de hrană și îngrijire, supraviețuiesc la temperaturi diferite și mănâncă alimente diferite. Asigurați-vă că animalul pe care îl doriți este născut în captivitate, așa se va adapta mai ușor la mediu.

În ceea ce privește personalul medical specializat, trebuie menționat că nu există foarte mulți medici veterinari care să poată oferi orice informație despre cameleon, tot în grija dumneavoastră rămâne și sarcina de a căuta cât mai multe materiale informative. Atunci când un cameleon este bolnav, șansele sale de însănătoșire sunt destul de reduse, este o problemă a speciei-însă, vestea bună este că nu se îmbolnăvesc foarte ușor. Un cameleon va fi sănătos dacă este crescut într-un mediu propice și, foarte important, sunt animale sensibile a căror sănătate are de suferit din cauza stresului.

Pentru a putea preveni orice problemă de sănătate, învățați comportamentul lui încă din primele zile de când îl luați în îngrijire; dacă își pierde pofta de mâncare sau este apatic, chiar și pentru o zi, nu mai așteptați, apelați imediat la medic sau orice altă sursă necesară pentru a remedia problema.

Primele semne că un cameleon este bolnav sunt cele referitoare la hrana, pe care o ignoră.

Apa este un element vital în viața unui cameleon, o singură zi fără aportul necesar de apă poate produce o deshidratare severă.

Dacă observați dificultăți în mișcări, poate fi o problemă de nutriție dar în același timp poate fi o problemă a structurii oaselor sau chiar de temperatură (prea scăzută).

Condiții de locuit

Cameleonii sunt animale care, în mediul lor natural, trăiesc în copaci și arbuști. Dacă nu puteți să-i asigurați un spațiu necesar pentru locuință, mai bine va orientați spre achiziția unui alt animal. În condițiile în care cameleonul nu are la dispoziție spațiul și amenajările necesare pentru locuit, starea să de sănătate se va degrada vizibil, va fi foarte apatic și de asemenea foarte stresat.

Pentru a amenaja locuința aveți nevoie de plante verzi, unele mai înalte – pentru cățărat, altele joase, se poate folosi gazonul artificial sau nisipul pentru partea de jos a cuștii; pentru a nu ingera bucăți de nisip sau pietre, mâncarea trebuie pusă în vase speciale. Totul ar trebui îngrădit în așa fel încât animăluțul să nu „plece la plimbare” prin casă și să nu-l mai găsiți. Ventilația este de asemenea o problemă importantă.

Cameleonul are nevoie de o temperatură constantă și o sursă de lumina, pentru aceasta se poate folosi o lampă deasupra cuștii; lumina ajută și la termoreglarea organismului.

Hrana

Cameleonii, în mediul natural, se hrănesc cu insecte vii și așa se vor hrăni și în captivitate. Varietatea este esențială în dieta unui cameleon, din păcate oferta de mâncare pentru cameleoni în magazinele de specialitate este limitată și scumpă. Dacă credeți că aveți posibilitatea de a “vana” insectele din spațiile verzi din jurul casei, nu uitați că vegetația este tratată cu pesticide și că iarna insectele nu sunt ușor de găsit.

Vitaminele sunt absolut necesare; fără ele, în scurt timp vor apărea probleme de nutriție care inevitabil vor duce către alte probleme de sănătate.

În ceea ce privește apă, este necesar un sistem de mișcare a apei, cameleonilor nu le place apa stătută.

Așa cum am mai menționat, creșterea unui cameleon nu este o treabă ușoară dar acest lucru nu trebuie să descurajezee iubitorii de animale-prin perseverență și prin alocarea unui interval de timp suficient de mare pentru a-l petrece în compania animalului și pentru acumularea de informații, orice iubitor de animale exotice poate avea un cameleon perfect sănătos.

Andreea P.
Foto: public domain