Lunile calde și animalele de casă exotice

Toate animalele sunt predispuse la problemele asociate cu căldura, așa că în lunile cu temperaturi ridicate trebuie să acordați o atenție sporită modului în care animalele dumneavoastră de companie fac față căldurii. Pentru animalele de companie cu „sânge rece„, precum reptilele și amfibienii, perioadele calde din timpul anului sunt, în mod special, periculoase. Diferite specii de reptile au diferite temperaturi optime, dar majoritatea se încadrează între 20 și 39 de grade Celsius.

Trebuie să vă asigurați că acvariile și cuștile nu sunt expuse direct la razele solare printr-o fereastră. Altfel, hipertermia poate deveni o reală problemă (această măsură este valabilă pentru orice perioadă a anului). În cazul în care cușca animalului se supraîncălzește, încercați să o mutați într-un loc din casă mai răcoros (de exemplu, în subsol) sau cumpărați aparate de aer condiționat. Totuși, dacă vă hotărâți să apelați la aparate de aer condiționat, aveți grijă ca temperatura din cameră să nu scadă prea mult.

Reptilele, amfibienii și alte animale cu „sânge rece” prezintă un număr de probleme speciale când sunt confruntate cu temperaturi înalte. Aceste creaturi depind de mediul înconjurător pentru a-și regla temperatura corporală, așa că stăpânii trebuie să se asigure că animalele lor de companie beneficiază de temperatura și umiditatea optime pe tot parcursul anului. Faceți-vă un obicei din a verifica regulat temperatura din interiorul cuștilor (nu încercați să presupuneți temperatura în funcție de cea din cameră).

Țineți animalele cu „sânge rece” departe de ferestre și de zonele cele mai calde ale casei. Pentru speciile tropicale s-ar putea să nu aveți nevoie decât de oprirea încălzitoarelor acvariului pentru câteva ore în timpul amiezii. O metodă în care puteți răcori o reptilă în timpul zilei este să umpleți o sticlă de plastic cu apă, să o înghețați și să o înveliți cu un tricou sau prosop. Puneți sticla înghețată în cușcă pentru ca temperatura din jurul animalului să scadă. Această metodă este însă destul de riscantă având în vedere că nu aveți controlul asupra schimbării de temperatură. Pentru amfibieni, care preferă apa puțin mai rece, puteți scade temperatura apei adăugând cuburi de gheață făcute din apă fără clor sau punând o sticlă cu apă înghețată să plutească în acvariu. Trebuie să fiți atenți pentru a evita fluctuațiile prea drastice de temperatură.

Un alt factor care poate afecta viața animalelor de casă cu „sânge rece” este umiditatea. Trebuie să urmăriți nivelul de umiditate folosind un higrometru plasat în cușca animalului. Pentru a menține un nivel optim de umiditate ajustați ventilația cuștii. În cazul în care veți crește ventilația, nivelul de umiditate va scădea. Dacă locuiți într-o zonă cu climă umedă atunci animalul va avea nevoie de mai multă ventilație. Dacă trăiți într-o zonă cu climă uscată și caldă, ar trebui să diminuați nivelul ventilației. Adăugarea unui vas suplimentar cu apă ajută la menținerea unui nivel acceptabil de umiditate.

Temperaturile ridicate din timpul verii cresc riscul dezhidratarii, care se poate instala foarte repede, mai ales în cazul animalelor mici. Asigurați-vă întotdeauna ca animalul de companie are acces la apă și că aceasta este curată și proaspătă. Pentru animalele care primesc apă printr-un mecanism special, trebuie să aveți grijă ca acesta să funcționeze normal. Pentru animalele care se adăpa dintr-un vas, trebuie să vă asigurați că recipientul nu poate fi răsturnat cu ușurință. În timpul lunilor calde, schimbați apa din vas de mai multe ori pe zi.

Mihail Grigore
Foto: Messa