Câinii utilitari, de pază și protecție

Istorie

Clasificarea raselor de câini - câinii utilitari
Câinele rottweiller

Deși câinii utilitari au origini diverse, ei provin din rândul câinilor de talie înaltă. De-a lungul istoriei, acești câini atât de utili omului au fost creați de crescătorii profesioniști prin selecții succesive, căutându-se exact caracteristicile care-i fac competenți să asigure paza și să ajute omul la executarea anumitor sarcini. Folosiți în variate domenii, câini utilitari sunt întrebuințați în mod special în poliție și în alte forțe de ordine.

Temperament

Câinii utilitari se adaptează foarte ușor la rigorile dresajului și se ridică la cele mai înalte așteptări ale stăpânilor, dornici și competenți în executarea comenzilor de diferite tipuri. Pentru a disciplina acești câini nu este nevoie de violență, ci doar de fermitatea dresorului, care trebuie să se impună, mai ales în fața exemplarelor provenite din rasele germane, cum ar fi Rottweiller-ul, Boxerul sau Schnauzer-ul – câini puternici, cu personalitate. De asemenea, în categoria câinilor utilitari mai intră și câinii folosiți în zonele nordice, la trasul saniei, cum ar fi câinele Samoyed sau Husky-ul siberian, precum și câinii de luptă, precum Mastiff-ul și câinii folosiți în misiunile de salvare, cum ar fi Saint-Bernard-ul.

Dresaj

Temperamentul acestor câini este deosebit: se caracterizează prin forță, fidelitate și istețime. Deși stăpânii trebuie să știe să-și impună voința, nu trebuie să apeleze niciodată la violență. Corecțiile prin bătaie sau șocurile electrice au un efect nimicitor asupra sănătății psihice a animalelor iar câinii tratați în acest mod pot deveni fie exagerat de fricoși, fie exagerat de agresivi, căpătând tendințe răzbunătoare împotriva persoanei violente cu ei.

foto: Pixabay.com