Papagalii peruși sunt cel mai des întâlniți în casele noastre. Chiar dacă sunt o mare responsabilitate, iar îngrijirea perușilor nu este dificilă, nu strică niciodata să ai un peruș în apropiere.
Amenajarea coliviei
Colivia papagalului trebuie să fie destul de mare încât să încapă doi papagali. Spațiul este foarte important pentru acesta, deoarece trebuie să poată zbura dintr-o parte într-alta a coliviei.
În tava coliviei se pune nisip ars, și astfel dezinfectat, deoarece păsările au obiceiul să înghită nisip și pietricele mici pentru a-și facilita digestia. Arderea nisipului în acest scop se poate face într-o tavă, pe aragaz. Deasupra nisipului se vor presăra coji de ouă zdrobite și uscate, pentru ca perușul să aibă la dispoziție o importantă sursă de calciu.
Ca orice pasăre, papagalul în natură se așează pe diferite crengi. În colivie, întrucât nu există crengi, vom pune două bețe, preferabil din lemn (sau plastic), pe care perușul se poate sprijini. Unul din bețe se va așeza în partea de sus a coliviei, lângă recipientul cu apă, iar celalat în partea de jos, pentru ca papagalii să aibă acces la castronelele cu mâncare.
Notă! Nu folosiți lemn de cireș, este toxic pentru majoritatea păsărilor!
Pe unul din pereții coliviei, lângă bățul din partea de sus, puteți aseza o oglindă, iar în cealaltă parte, într-un suport, un os de sepie. În colivie se mai agață și un leagăn, pentru că papagalul să se dea în el.
Îngrijirea perușilor: Hrană
Mâncarea de bază este meiul, iar pe lângă mei se mai pune în mâncare glanț și dughie. Perușul mai mănâncă și alte semințe ca: ovăz și floarea soarelui. Pe lângă semințe se mai dă de mâncare miez de pâine, mămăligă, brânză dulce și cartof fiert. Ca fructe și verdeață, i se poate da măr, banană, pătrunjel verde și păpădie (să fie curate, fără apă pe ele, pentru că, dacă verdeața este umedă, fermentează în intestine și produce diaree).
Se mai pregătește un amestec numit „hrană moale„, care se face dintr-un ou fiert tare, sfărâmat cât mai mărunt, de obicei cu o furculiță, un morcov dat prin răzătoarea cea mai măruntă, care se amestecă, cu 2-3 lingurițe de pesmet (poate să fie și griș sau mălai) și se mai pun 2-3 vârfuri de cuțit de praf de coajă de ou, pisat la râșniță de cafea. Praful obținut din coji de ouă se adaugă, deoarece este o importantă sursă de calciu. Amestecul de hrană moale se ține la frigider și i se dă perusului într-un căpăcel (se dă la temperatura camerei).
Apa papagalului se va schimba zilnic. Dimineața se pune o picătură de albastru de metil în apă până la culoarea albastru deschis (culoarea cerului senin ). O dată pe săptămâna se pun 2-3 picături de vitamină Romvac3, care conține gama de vitamine B, K, C, A și E. Aceasta se cumpără de la farmacia veterinară și are rolul de supliment nutritiv.
Alina GRIGORE
Mini-Junior Editor
Animalutze.COM
foto: Chi-Chi si Booby – proprietar: Alina Grigore