Câinii care mănâncă iarbă

Mâncarea unui câine este deseori asociată cu imaginea unui os. Așa că puteți fi destul de surprinși când vedeți un câine mâncând altceva decât hrană de origine animală. Câinii mănâncă o varietate de plante, de la legume crude sau gătite la fire de iarbă. Din această listă, partea cu mâncatul ierbii a nedumerit cei mai mulți proprietari de animale de companie. Adevărul este că pentru câini este absolut normal să mănânce din când în când puțină iarbă și fac asta pentru niște motive întemeiate.

Ajută la digestie: acesta este cel mai întâlnit motiv pentru care câinii mănâncă iarbă. Studii științifice au demonstrat că nu numai câinii ci și mare parte dintre animalele omnivore beneficiază de pe urma hrănirii cu iarbă sau plante similare. Astfel, animalele reușesc să elimine anumite enzime din stomac, proces care ajută la digestie. Tocmai datorită efectelor benefice ale plantelor, la grădinile zoologice și în parcurile naturale animalele carnivore sunt hrănite cel puțin o dată pe săptămână cu legume.

Valoare nutrițională: uneori, dacă un câine nu primește destule nutrimente esențiale din mâncarea cumpărată de stăpân, se va orienta spre alte resurse de hrană pentru a-și satisface nevoile nutriționale. În aceste cazuri, câinii tind să mănânce iarbă pentru că aceasta conține un important număr de nutrimente și minerale.

Înfrângerea unei boli: potrivit acestei teorii, dacă un câine este bolnav sau s-a deranjat la stomac, va mânca iarba foarte repede pentru a încerca să vomite. Prin această metodă câinele reușește să elimine din sistem microbul care provoacă afecțiunea, fiind o cale prin care patrupedul încearcă să se vindece singur. Chiar și când sunt sănătoși, câinii mănâncă iarbă pentru a-și curăța sistemul digestiv de resturi toxice și hrana nedigerată.

Modul în care un câine mănâncă iarba poate indica starea de sănătate a animalului. Dacă patrupedul consumă iarbă într-un ritm normal înseamnă că o face doar pentru că are nevoie de valoarea nutrițională a plantelor. În cazul în care câinele dumneavoastră se înfulecă grăbit cu iarbă trebuie să mergeți de urgență cu animalul la un medic veterinar. Un pericol pentru câinii care se hrănesc din când în când cu iarbă îl reprezintă și substanțele cu care plantele sunt stropite de către oameni.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain