Caniche

Originea Caniche-ului

Rase de câini - câinele Caniche

Caniche-ul este o rasă foarte veche. Deși astăzi este un excelent câine însoțitor, de agrement, în trecut era folosit la vânătoarea de baltă. Chiar denumirera de „caniche” derivă de la aptitudinile câinelui de înotător și vânător. Originea sa se contopește cu cea a Barbetului, strămoșul mai multor rase de câini de vânătoare.

S-a născut în Nord-Estul Africii, unde triburile îl foloseau la paza turmelor. Ulterior, s-a răspândit în toată Europa, fiind foarte apreciat în Franța. În Anglia și America, calitatea lui de de vânător de rațe în mlaștini este și astăzi apreciată și utilizată.

Caniche-ul Uriaș

Caniche-ul Uriaș este un câine de construcție armonioasă, cu blană creață, caracteristică, buclata sau șnur, tunsă tip leu, care îi dă o înfățișare elegantă și mândră. Capul este distins, drept, proporționat față de corp, craniul bine modelat, nasul bine dezvoltat cu nările deschise; botul are culoarea blănii. Ochii cu expresie arzătoare, de culoare închisă, după culoarea blănii, sunt vii, ușor oblici, migdalați.

Urechile destul de lungi, atârnând de-a lungul obrajilor, mai late la bază și rotunjite la margini, sunt acoperite cu păr foarte lung, ondulat. Gâtul solid, uscat, ușor curbat, este de lungime medie. Trupul este robust, proporționat, lungimea depășind înălțimea, pieptul ce ajung epana la coate este destul de lat, spatele scurt și drept, foarte armonios. Picioarele din față sunt perfect drepte și paralele, elegante, musculoase, cu osatură puternică. Cele din spate sunt robuste și și musculoase, iar labele sunt mici, ovale și ferme.

Rase de câini - câinele Caniche

Coada este atașată destul de sus, la nivelul șalelor. În privința părului există două varietăți: Caniche cu păr buclat și Caniche cu păr șnur. La caniche cu păr buclat acesta este bogat, cu textură fină, lânos, creț, elastic, rezistent și des, de lungime uniformă, formând bucle egale. La caniche cu păr șnur, se formează șnururi (șuvițe) caracteristice, de lungimae egală: cel puțin 20 cm. Cu cât acestea sunt mai lungi, cu atât sunt mai apreciate. Tunsoarea la ambele varietăți este obligatorie.

Este un câine cu aspect frumos și mândru. Este inteligent, îndrăzneț, vioi, sensibil, devotat, ușor de dresat.

Caniche-ul Mijlociu

Are aceeași origine, aceleași caractere morfologice și utilizări ca și Caniche-ul Mare, deosebind-se de acesta numai prin talia și greutatea sa. Nu a fost folosit la vânătoare, fiind numai un excelent câine de însoțire.

Înălțimea:

  • Mascul 35-45 cm
  • Female 35-45 cm

Greutatea

  • Mascul/Femelă 10-15 kg

Culoarea părului

  • Negru, alb, maro, argintiu și portocaliu

Caniche-ul pitic

Este varianta mică, este un animal blând, alintat cu mișcări foarte grațioase. În general caracterele morfologice sunt semănătoare cu ale celorlalte varietăți de caniche, de care se diferențiază numai prin mărime. Este dresat și folosit în special pentru reprezentații de circ.

Înălțimea

  • Mascul/Femelă maxim 35 cm

Greutatea

  • Mascul/Femelă 4-6 kg

Culoarea părului

  • Negru, alb, maro, argintiu și portocaliu

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com