Birmaneza – o Doamnă răsfățată!

Birmaneza „perfectă”

Rase de pisici - pisica Birmaneză
Pisica Birmaneză

Ca și siameza, pisica birmaneză este răspândită la noi, cu sau fără pedigree.

Birmaneza „perfectă” din punctul de vedere al standardului este mare și compactă, cu părul lung și mătăsos, având firul ceva mai subțire decât al persanei, cu o textură fină, mereu lucioasă.

Blana este de culoare deschisă, preferabil cu tente aurii și se închide către extremități (cap, urechi, coadă, picioare) până la negru lucios. Varietățile de culoare sunt apropiate de cele ale siamezei-de aceea se face des confuzie între cele două rase.

Ochii birmanezei sunt aproape rotunzi, albaștri; fălcile sunt puternice, aproape pătrate, nasul bine conturat, gâtul puternic – aspectul general al capului este compact, bine ancorat de corp.

Cum se deosebește birmaneza de alte rase

Cel mai sigur mod de a deosebi birmaneza de alte rase este observarea prezenței petelor albe caracteristice dispuse (ideal) simetric, ca niște „mănuși” și „cizmulițe”. Mănușile – dacă sunt perfecte – înconjoară vârful lăbuței fără discontinuități iar cizmulițele se prelungesc ușor pe partea din spate a picioarelor și, privite din spate, seamănă cu niște picături.

Rase de pisici - pisica Birmaneză
Pisica Birmaneză

Dacă pisicuța ta nu are aceste pete în formă lor ideală, nu dispera – este extrem de greu chiar și pentru crescători experimentați să obțină pui cu mănuși și cizmulițe perfecte.

Personalitatea birmanezei este fermecătoare – este calină, activă și jucăușă dar, în același timp, nu te va deranja – este liniștită și discretă dacă nu ai timp de ea.