Shar Pei este o rasă de câini, cunoscută pentru ridurile lor adânci și faptul că au o limbă neagră-albastră. Rasa provine din China, iar numele Shar Pei înseamnă „piele de nisip”, referindu-se la textură blănii acestui câine-scurtă și aspră. Inițial, acum peste 2000 de ani, rasa a fost crescută pentru a păzi porțile palatelor din China.
Istorie
Originea acestei rase se găsește în provincia Guangdong, din China. Acești câini erau folosiți pentru a păstori cirezi, în paza gospodăriilor, și, de asemenea, s-au dovedit niște vânători iscusiți. Picturi de pe vase de lut sugerează că acest câine era prezent și în timpul dinastiei Han, care a condus regiuni din China în jurul anului 260 i.Hr.

Pielea aspră a câinilor Shar Pei îi ajută pe aceștia să vâneze porci mistreți fără să fie răniți de vânat. Însă blana câinelui a reprezentat unul din factorii care i-au determinat pe crescători să folosească rasa în lupte de câini. Adversarului îi era greu să se agațe de blana scurtă și aspră a unui Shar Pei. Dacă, însă, reușea să-l muște, câinele Shar Pei, datorită ridurilor, reușea să se întoarcă și să muște, la rândul său. Se crede că Shar Pei își împarte originea cu rasa Chow-Chow, mai ales datorită asemănărilor în privința gurii și a culorii limbii.
După ce China a devenit stat comunist, această rasă de câini a fost aproape exterminată. Grație unui mare crescător de câini, din Hong-Kong, pe nume Matgo Law, 200 de exemplare de Shar Pei au fost aduse în Statele Unite ale Americii, la începutul anilor ’70. În 1976, primul Shar-Pei a fost înregistrat în America de Nord. Exemplarele de Shar Pei de astăzi arată mult diferit față de cele de Shar Pei „original”, care aveau mai puține riduri și falduri, iar blana lor era mai sârmoasă.
Aspect
Shar Pei are urechi mici, în formă de triunghi, nasul este mare, negru și laț. Ochii sunt mici, închiși la culoare și migdalați, în timp ce fălcile sunt late și puternice. Shar Pei este un câine de talie medie, ajungând la o înălțime de 46-51 de cm, și la o greutate, între 18 și 25 de kg.
Corpul câinelui este solid și prezintă o musculatură bine definită. Shar Pei poate avea diferite culori, ca roșcat, fawn, negru, albastru, crem sau cafeniu. O regulă printre crescători este ca blana câinelui să aibe o culoare uniformă, fără variații sau pete.
În ceea ce privește textura blănii, Shar Pei se încadrează în trei categorii: horse, brush și bear. Tipul horse-coat este cel care seamănă cel mai mult cu rasa originală, având o blană foarte aspră. Horse-coat este considerată și cea mai activă dintre variantele de Shar Pei. Brush-coat are o blană puțin mai lungă decât horse-coat și mai plăcută la atingere. Brush-coat sunt, mai degrabă, leneși, preferând de multe ori să doarmă decât să alerge pe afară. Față de primele două categorii, bear-coat nu corespunde standardelor rasei. Blana acestui Shar Pei este foarte lungă, semănând chiar cu un Chow-Chow. În unele cazuri, bear-coat are blana așa de lungă încât nu i se mai pot distinge nici faimoasele riduri.
Puii de Shar Pei au foarte multe riduri dar, când se maturizează, majoritatea acestor cute dispar. De altfel, rasa se mai împarte în două variații: prima o reprezintă exemplare acoperite cu riduri și falduri mari, chiar și la maturitate, pe mare parte a corpului. A doua variație are pielea întinsă pe corp, riduri apărând doar pe față și spate. Shar Pei a fost recunoscută de Kennel Club-ul american de abia în 1991, fiind considerată una din cele mai rare rase de câini.
Temperament
Toți Shar Pei, dar mai ales cei din categoria horse-coat, au nevoie de socializare cu copii și străinii, încă din primele luni de viață. Câinii Shar-Pei sunt foarte suspicioși cu privire la străini, lucru de înțeles, având în vedere că în trecut erau folosiți pentru pază. Ca și alte rase de câini crescute, multă vreme, pentru lupte, Shar Pei poate fi foarte încăpățânat și teritorial. Câinii din rasă Shar-Pei au un simț al devotamentului foarte ridicat, protejându-și, cu orice cost, membrii familiei.
Shar Pei este un câine destul de tăcut, lătrând doar când se joacă sau când este îngrijorat. Dresajul câinilor din rasa Shar-Pei este ușor dar repetiția îl plictisește. Acest câine nu este recomandat celor care nu au mai avut un câine sau care nu au experiență cu câinii. Shar-Pei are nevoie de dominare și de prezența de spirit din partea stăpânului.
Sănătate
Din cauza atenției care i s-a acordat, după ce a fost introdusă în Statele Unite ale Americii, rasa Shar-Pei a fost victima împerecherilor grăbite și iresponsabile. Astfel, au apărut mai multe probleme de sănătate pe fond genetic. „Febra Shar-Pei”, este una dintre aceste probleme, care se manifestă prin excese de febră în reprize foarte lungi. O altă boală, întâlnită la această rasă, este amiloidoza, care cauzează insuficiență renală.
Una dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate a câinilor din rasa Shar-Pei o reprezintă entropionul, care se manifestă prin faptul că ploapele se întorc înspre ochi. Problema creează mult disconfort pentru animal, genele frecându-se permanet de cornee. Netratarea acestei probleme, de obicei prin intervenție chirurgicală, poate duce la orbire.
Mihail Grigore
foto: Wikimedia Commons / Bltnk20