Balineza – elegantă, afectuoasă și sociabilă

Rase de pisici - pisica Balineză
Pisica Balineză

Balineza este similară din multe puncte de vedere cu Siameza, din care provine ca rasă – diferența majoră este dată de lungimea părului. Balineza are o blană cu fir drept, de lungime medie, cu textură foarte subțire și mătăsoasă, fără puf (sau „subpăr”, cu textură lânoasă). Până la atingerea vârstei adulte, blana Balinezei poate induce în eroare, fiind extrem de asemănătoare cu cea a Siamezei (păr scurt, fin).

Uneori, în zona bărbiei, a gâtului și a cozii, firele tind să se onduleze. Este preferată Balineza cu blana dreaptă pe toată suprafața corpului, dar „onduleurile” nu reprezintă un defect.

CARACTERISTICI

Balineza ideală trebuie să fie bine proporționată, longilină și delicată dar nu fragilă, cu o blană mătăsoasă, mai lungă pe coadă decât în restul corpului. Profilul capului este echilibrat, nici prea rotunjit, nici prea ascuțit, cu bărbie puternică și mușcătura corectă, iar ochii migdalați și mai apropiați unul de celălalt decât la alte rase, sunt strălucitori, de un albastru intens. Nasul este închis la culoare, fără pete. Urechile sunt triunghiulare și relativ mari, late la bază, așezate la suficientă distanță una de cealaltă. Gâtul este lung și elegant.

Picioarele sunt zvelte, adaptate fugii în salturi, cele din spate fiind ușor mai lungi decât cele din față; labele sunt mici și ovale. Coada este lungă și are aspectul unui pămătuf moale; contrar „miturilor urbane”, vârful cozii nu trebuie să fie îndoit. Existența unei astfel de îndoituri este un defect genetic și nu o atestare a rasei animalutzului!

Cele patru culori de bază sunt:

  • ciocolatiu (maro închis, maro-roșcat, ciocolată),
  • cafeniu (maro deschis, cafea cu lapte, auriu),
  • albastru (gri deschis cu reflexe albăstrui) și
  • liliachiu (gri-rose deschis, magnolia).

Sunt exact cele întâlnite și la Siameză, dispuse în același fel – extremitățile (urechile, picioarele, coada) sunt de culoare închisă, care se deschide treptat către restul corpului. „Masca” specifică Siamezelor (completă, la pisică adultă unită cu urechile) este prezentă și la Balineza. Fiecare Balineza poate avea o singură culoare de bază; orice amestec (o ureche „ciocolatie” și cealaltă „albastră”, de exemplu) nu este acceptat ca standard.

Indiferent de culoare și proporția în care este prezentă pe corp, zona de sub bărbie, pieptul și burta trebuie să fie în tonul culorii de bază, în nuanțe foarte deschise, spre alb, cu reflexe de fildeș. Petele (albe sau de altă culoare) nu sunt admise de standard.

TEMPERAMENT

Sunt foarte sociabile și extrovertite, prietenoase și afectuoase  -de asemenea, sunt și foarte „vorbărețe”. Cer atenție și, dacă se plictisesc sau sunt lăsate singure în casă mult timp, au tendința de a-și găsi „de lucru”, ceea ce nu este foarte convenabil pentru stăpân. Le place să se cațere și să se joace; în plus, găsesc metode de a deschide ușile sau sertarele (în care uneori își fac „cuiburi” când vor să nu fie deranjate). Un stativ special pentru pisici este o alegere excelentă pentru orice posesor de Balineza. O astfel de pisică se va cocoța extrem de des în brațele stăpânului care se uită la televizor sau citește ziarul, în căutare de mângâieri.

Foto: pixabay.com