Achiziționarea și amenajarea cuștii

Decizia de a adopta o pasăre atrage după sine o problemă: amenajarea cuștii potrivite, cu toate dotările necesare pentru ca pasărea să se simtă cât mai bine în noua locuință.

Mărimea și structura cuștii

Coliviile se găsesc în comerț în forme și dimensiuni variate-pentru a o alege pe cea mai potrivită pentru pasărea pe care am adoptat-o, este bine să ținem seama de mai mulți factori. În primul rând, păsările preferă pe cât posibil spațiile largi, în care să poată face suficientă mișcare; chiar dacă adoptăm un peruș mititel, este bine să îi dăm spațiu – nu optați pentru o colivie mică, mai ales dacă nu intenționați să lăsați pasărea să zboare prin casă. De fapt, indiferent de pasărea pe care o adoptați, este bine să alegem cea mai mare cușcă pe care o putem găsi și pe care ne-o putem permite. În cazul în care suntem totuși obligați, din motive financiare sau de spațiu, să optăm pentru o cușcă mai mică, trebuie să ne asigurăm că pasărea are loc să-și întindă complet aripile în spațiul cuștii fără a atinge vreo latură a acesteia.

Cușca trebuie să fie bine finisată, fără muchii tăioase sau de care pasărea ar putea să se agațe, cu gratiile suficient apropiate încât pasărea să nu-și poată strecura capul printre ele (poate scăpa din cușcă sau se poate sufoca). Atenție la cuștile cu profil circular, sunt mai greu de amenajat igienic (hârtia care se plasează pe fundul cuștii trebuie tăiată corespunzător) și, în plus, în cazul în care colivia e prea mică, pasărea își va lovi constant penele cozii de gratii. De asemenea, evitați cuștile cu secțiune trapezoida, cu latura mică orientată către partea inferioară deoarece pasărea va defeca pe laturile cuștii și în exterior; pe lângă aspectul neplăcut, va fi și mai greu de curățat.

Pentru păsările cu cioc curbat (cum sunt, de exemplu, papagalii peruși) se recomandă cuști care, pe lângă gratiile verticale, să aibă și gratii orizontale, pe care pasărea să se poată cățăra ajutându-se de cioc. Dacă nu are bare orizontale, cușcă nu este potrivită pentru aceste păsări.

Amenajarea cuștii

Păsările în libertate zboară și se așează pe crengi ca să se odihnească. În cușcă, în afara cazurilor în care ne permitem o cușcă mare, ele nu vor zbura, dar vor sta pe diverși suporți. Păsările care vor sta pe suporți de aceeași grosime nu își vor exersa suficient mușchii picioarelor, pentru că vor strânge suportul de fiecare dată în același fel. Prin urmare, este bine să le punem la dispoziție astfel de suporți și „leagăne”, de lungimi și grosimi variate, preferabil nu din plastic ci din lemn; putem folosi în acest scop crenguțe de pomi fructiferi (nu cireș! este toxic pentru majoritatea păsărilor) fierte în prealabil pentru îndepărtarea eventualilor paraziți. Nu poziționați suporții deasupra recipientelor de mâncare și apa, pentru că pasărea să nu defece accidental în acestea. În schimb, este o idee bună ca unul dintre suporți să fie plasat în apropierea recipientelor de mâncare și apă, pentru ca pasărea să poată avea mai ușor acces la ele.

Așternutul igienic se face foarte ușor din hârtie de împachetat (nu ziare, ciorne sau reviste! cerneala este toxică pentru pasăre, mai ales dacă are obiceiul să roadă hârtia!) și se așează pe fundul cuștii, în sertarul special, sub grătar. Se înlocuiește zilnic. Nu folosiți talaș, anumite esențe lemnoase sunt toxice pentru pasăre.

Având în vedere că nu vom fi acasă suficient în timpul zilei pentru a acorda atenție păsării, că să nu se plistisească, este bine să-i dăm ceva de lucu. Îi putem confecționa jucării noi înșine, sau putem cumpăra diverse jucării din comerț.

Vom pregăti și o husă pentru a acoperi cușca pe parcursul nopții sau ziua, atunci când vrem ca pasărea să stea liniștită și să nu ne deranjeze sonor. Husa trebuie să fie din material neted, închis la culoare, suficient de mare cât să acopere în întregime cușcă, până aproape de bază.