Alimente toxice pentru păsările de companie

Alimente toxice de evitatPentru că păsările sunt animale foarte sociabile, mulți proprietari le permit prietenilor înaripați să ia masa cu ei. În timp ce împărțirea hranei cu pasărea dumneavoastră poate fi foarte distractivă (ca să nu vorbim și de satisfacția psihică a animalului), există destul de multe alimente umane care pot face rău înaripatei. Proprietarii de păsări de companie trebuie să știe care alimente pot fi împărtășite cu pasărea și care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalului. Urmează o listă cu cele mai întâlnite alimente toxice care pot face rău păsărilor de companie:

1. Ciocolata este un aliment excelent de împărtășit cu ceilalți membri ai familiei, însă poate fi chiar fatal pentru păsările de companie. La început, intoxicația cu ciocolată afectează sistemul digestiv al păsării, provocând stări de vomă și diaree. Pe măsură ce problema de sănătate se agravează, centrul nervos al păsării este afectat, mai întâi provocând atacuri de apoplexie și în final moartea.

2. Coaja și miezul de avocado provoacă probleme cardiace și chiar atacuri de cord la păsările de companie. Deși nu există date concludente despre efectele acestui popular fruct asupra păsărilor, este mai bine să păstrați o atitudine rezervată față de accesul prietenilor înaripați la produse din avocado.

3. Vă vine să credeți sau nu, merele (pe lângă alți membri din familia Rosaceae, precum vișinele, piersicile, caisele și perele) conțin cantități mici de cianură în semințele lor. Pe lângă semințele periculoase, fiți atenți și la posibilitatea ca exteriorul fructului să nu fi fost stropit cu pesticide. Asigurați-vă că ați curățat bine coaja mărului și că ați îndepărtat semințele.

4. În timp ce folosirea cepei și a usturoiului în cantități mici este acceptabilă, consumul excesiv poate cauza vomitare, diaree și o serie întreagă de probleme digestive. S-a dovedit că expunerea prelungită la ceapă poate provoaca o afecțiune a sângelui numită anemie hemolitică, urmată de probleme ale aparatului respirator și, în final, decesul păsării.

5. Chiar dacă proprietarii de păsări de companie responsabili nu ar avea niciodată neinspirația de a oferi alcool prietenului înaripat, au existat situații în care păsări nesupravegheate au băut din cocktail-uri. Asigurați-vă că pasărea este închisă în colivia ei atunci când în casă se servește alcool. Chiar și cantități mici, băuturile alcoolice pot fi fatale pentru pasăre.

6. Roșiile, ca și cartofii, reprezintă alimente delicioase pentru păsările de companie. Tulpina și frunzele acestor plante sunt însă foarte toxice pentru animalele de companie. Atunci când oferiți păsării o roșie, asigurați-vă că leguma a fost curățată și tăiată bine, având părțile verzi îndepărtate. Astfel, pasărea va fi ferită de expunerea la toxine.

7. Toate animalele au nevoie de sare, însă cantități prea mari pot face rău păsărilor de companie. Înaripatele care au consumat prea multă sare pot suferi de dehidratare, disfuncții renale sau chiar pot muri. Trebuie să aveți grijă că pasărea dumneavoastră de companie să nu consume prea multe alimente sărate.

8. Cafeaua sau ceaiul sunt foarte populare printre oameni, însă cafeina conținută de aceste băuturi poate fi foarte periculoasă pentru păsările de companie. Cafeina provoacă afecțiuni cardiace la păsări și este asociată cu hipertensiune, aritmie, hiperactivitate și stop cardiac. Dacă doriți să oferiți o băutură specială păsării, mai bine faceți un suc natural din fructe. Astfel, veți satisface atât papilele gustative cât și cerințele nutriționale ale înaripatei.

9. Boabele de fasole gătite sunt un aliment foarte bun pentru păsările de companie, însă crude și uscate, aceste boabe pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea înaripatelor. Boabele de fasole negatite conțin o otravă numită hemaglutina, care este foarte toxică pentru păsări.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain