Probleme cu ciocul la păsări

O pasăre își folosește ciocul în multe scopuri, de la luptele cu rivalii până la îngrijire și hrănire. Ciocul poate fi o combinație de putere și sensibilitate, puternic cât să crape o nucă de cocos, dar destul de delicat pentru a curăța un bob de strugure.

Există mai multe feluri de ciocuri, în funcție de specia păsării:
-puternice, cu aspect de cârlig, specifice papagalilor, pentru hrănirea cu plante care au coajă tare;
-scurte și drepte, pentru păsări precum canarii, care se hrănesc în principal cu semințe;
-lungi și subțiri, pentru păsări care se hrănesc cu nectar.

Unul dintre semnele sănătății unei păsări este starea în care se află ciocul înaripatei. Dacă ciocul provoacă disconfort păsării în vreun fel atunci înaripata va încerca să evite folosirea lui în diverse scopuri. Un cioc sănătos trebuie să aibe o formă simetrică, să nu se decojeze, să nu aibă zone decolorate, să aibă lungimea corespunzătoare iar cele două părți ale ciocului să fie aliniate corect.

Ciocul unei păsări poate avea partea de sus crescută exagerat. Pentru unele păsări este normal ca partea prea lungă a ciocului să fie tăiată. Alte înaripate își vor controla singure lungimea ciocului mâncând alimente tari, mestecând jucării sau frecându-și ciocul de o suprafață abrazivă. Un cioc crescut exagerat poate fi rezultatul unor probleme de sănătate precum traumatismele, dezvoltarea anormală, dezechilibrul nutrițional sau boli ale ficatului.

Tratamentul unei astfel de probleme constă în tăierea bucății în exces. Ciocul crescut exagerat este asemănător cu o unghie crescută prea mult, în sensul că tăierea părții în plus nu va provoca durere animalului. Dacă pasărea dumneavoastră are ciocul crescut prea mult, cel mai bine apelați la un medic veterinar pentru a tăia ciocul la mărimea normală. O astfel de intervenție este scurtă și nu necesită anestezierea păsării. Nu încercați să tăiați ciocul păsării de unul singur, dacă nu aveți experiență. În cazul în care ciocul este tăiat prea scurt, pasărea va simți durere, rana va sângera iar înaripata va avea dificultăți în a se hrăni.

Ciocul în formă de foarfece este o aliniere incorectă a celor două părți ale ciocului. Această problemă se dezvoltă în procesul de creștere al păsării și este mai întâlnită la papagalii cacadu și macaw. Se crede că alinierea incorectă a ciocului este cauzată de temperatura inadecvată din timpul incubației artificiale sau de tehnicile incorecte de hrănire. Alte posibile cauze includ traumatismele, lipsa de calciu sau infecțiile virale și microbacteriene.

Tratamentul variază în funcție de severitatea problemei și vârsta păsării. La păsările tinere cu doar o mică deviație, simpla presiune aplicată zilnic, timp de câteva minute, va duce la corectarea problemei. În cazul păsărilor mai bătrâne sau al celor cu deviații severe, s-ar putea să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru introducerea unei proteze acrilice.

Prognatismul mandibular se produce atunci când vârful părții de sus a ciocului stă în interiorul mandibulei. Această problemă de sănătate este cel mai des întâlnită la papagali. Cauzele prognatismului sunt necunoscute, însă pot fi defecte genetice, incubația incorectă sau tehnicile de hrănire din mâna proprietarului. Ca și în cazul „ciocului-foarfecă”, tratarea prognatismului diferă în funcție de severitatea și vârstă păsării. La păsările tinere este suficientă simpla aplicare a presiunii iar pentru păsările ale căror cioc s-a calcificat se va folosi o proteză acrilică.

Ciocul unei păsări poate fi afectat și în urma unui conflict cu o altă pasăre, mestecarea firelor electrice sau lovirea în timpul zborului. Oricare dintre aceste incidente poate rezulta în fracturi, înțepături sau chiar desprinderi ale ciocului. Rănile la cioc deseori provoacă sângerare, care trebuie oprită repede. Rănile trebuie curățate cu antibiotice. Ciocul are terminații nervoase iar durerea provocată de un traumatism poate face ca pasărea să refuze să mănânce.

Ciocul este foarte important pentru starea generală de sănătate a păsării. Orice proprietar de pasăre trebuie să urmărească starea ciocului înaripatei pentru a sesiza apariția unor crăpături, creșteri în exces sau decolorări. De asemenea, este esențial ca medicul veterinar să fie consultat pentru orice posibilă problemă apărută la ciocul păsării. Jucăriile pe care pasărea le poate roade sunt foarte bune pentru păstrarea unui cioc sănătos.

Mihail Grigore