Alimentația corectă a câinelui

Indiferent de rasă, că e bichon sau dog german, câinele are nevoi de hrănire specifice speciei sale – canis familiaris. Câinele este un animal cu dentiție de carnivor, dar este adaptat și pentru a digera alte tipuri de alimente, cum ar fi unele cereale, unele produse lactate, ouă, anumite legume, anumite fructe. Aceasta se datorează, în parte și faptului că, dacă este fără stăpân, câinele se hrănește ca un prădător sanitar, și mănâncă prada – păsări și animale mici – cu tot cu conținutul intestinelor (adesea amestecuri de cereale, iarbă, fructe și semințe), precum și ce găsește în drum și îi miroase comestibil (ouă din cuiburi de pasăre, alimente aruncate de om – pâine, mămăligă și nu numai).

Totuși, toleranța câinelui pentru alimente altele decât cele pe care le-ar putea găsi specia sa în natură (adică preparate diverse și resturi de la masa omului) este limitată, iar hrănirea câinelui cu astfel de alimente poate duce în timp la deteriorarea sănătății aparatului digestiv. În plus, multe dintre alimentele pe care omul le consumă cu plăcere și care fac parte din meniul aproape zilnic al omului sunt pur și simplu periculoase pentru câine.

Alimente strict interzise

Hrana făcută în casă

O variantă este prepararea hranei de către proprietar, din ingrediente pe care le alege chiar acesta. Carnea este un ingredient de bază, în amestecuri cu orez, morcov, mazăre și măr.

Rețete de mâncare pentru câini preparate în casă

Pentru că este însă destul de dificil și consumator de timp pentru un proprietar de câine să învețe cum să-i prepare corect acestuia hrană făcută în casă care, pe lângă aportul nutritiv necesar, să asigure și sănătatea digestivă a animalului, foarte convenabilă este în prezent administrarea de hrană uscată sau umedă de la diverși producători de alimente pentru animale de companie.

Hrana de calitate nu este ieftină

Singura grijă rămâne alegerea unei mărci de calitate, care nu favorizează obținerea unui preț mai mic în detrimentul asigurării compoziției ideale a produselor sale. Alegeți întotdeauna hrană cu granulație adecvată rasei (granule mici pentru bichoni și alte rase mici de statură, și granule mari pentru câini de talie mare). Unele mărci merg până într-acolo încât formulează special produsele pentru anumite rase sau grupe de rase, ceea ce este semnalat pe ambalaj („pentru bichon”, „pentru ciobănesc german” etc). Cea mai ieftină hrană este întotdeauna și cea mai săracă nutritiv, pentru că prețul scăzut se obține prin introducerea în amestec a unei cantități mari de cereale și grăsime, și scăderea procentuală a cărnii și a altor ingrediente valoroase.

Mai natural, mai scump

Unii proprietari de câini, mai ales cei care au animale pretențioase și sensibile, preferă să cumpere numai hrană preparată cu ingrediente naturale, fără conservanți, arome artificiale sau alte adaosuri. Astfel de mărci de hrană au prețuri mai mari decât celelalte opțiuni disponibile, dar prezintă avantajul că au o formulare mai apropiată de hrana la care câinele ar avea acces în mod natural. Iată, mai jos, un exemplu de conservă și de mâncare uscată cu carne de miel, fără cereale, care se poate cumpăra prin site-ul nostru de la Perfectpet.

Hrana umeda Lily’s Kitchen, ingrediente Naturale, cu Miel, 400g, pentru caini

Hrana uscata Lily’s Kitchen, ingrediente Naturale, cu Miel, 12kg, pentru caini

De asemenea, trebuie ținut cont în alegera hranei de nivelul de activitate al câinelui, de predispozițiile pe care le are spre anumite afecțiuni și de o mulțime de alți factori specifici fiecărui individ în parte. Dacă aveți dubii cu privire la hrana corectă pentru câinele pe care îl aveți, este întotdeauna o idee bună să discutați cu veterinarul despre opțiunile pe care le aveți. Medicii veterinari au cunoașterea necesară pentru a vă recomanda cea mai bună soluție, și sunt la curent cu diversele mărci de pe piață, pentru că adesea primesc broșuri și mostre de la firmele producătoare, dornice să se promoveze.

Leave a Reply