Conjunctivita la iepuri

Conjunctivita este o afecțiune a ochiului caracterizată prin aspect lăcrimos, iritație, roșeață, umflarea ochiului și prurit (mâncărimi). Conjunctivita la iepure este o problemă frecventă în general la iepurii crescuți în ferme, cauzată în general de suprapopulare și de igiena deficitară a cuștii, precum și de răniri sau zgârieri care pot duce la infectarea ochiului, dar poate apărea și la iepurii de casă ținuți ca animale de companie, din diverse motive care pot ține de locul în care animalul preferă să doarmă, praf și alte particule prezente în locuință și nu numai.

Tratamentul conjunctivitei la iepure

Conjunctivita poate fi tratată foarte ușor dacă este adresată de la primele simptome, altfel devine rezistentă și greu de rezolvat, și poate avea chiar consecințe pe termen lung pentru sănătatea iepurelui. Astfel, dacă observați că unul sau amândoi ochii iepurelui își schimbă aspectul (se înroșesc membranele conjunctive din jurul ochiului, se umflă țesuturile din jur sau apare o scurgere mai abundentă decât umezeala normală a ochiului, curată sau purulentă), apelați imediat la medicul veterinar. Alte posibile semne de conjunctivită la iepure sunt: animalul ține un ochi închis sau mai mult închis, încearcă să-și atingă sau să-și scarpine ochiul, își freacă capul cu lăbuțele în zona afectată sau își freacă ochiul afectat de diverse obiecte.

Nu tratați iepurele fără sfatul medicului veterinar!

Deși tratamentul cu unguente cu spectru larg de acțiune este în general eficient, vă recomandăm să nu tratați iepurele cu conjunctivită fără avizul medicului veterinar. Conjunctivita este o inflamație care poate fi cauzată de mai mulți factori, uneori mecanici (animalul poate avea un corp străin în ochi, de exemplu, care cauzează iritația țesuturilor), alteori bacterieni, fungici și chiar virali. Ca orice problemă de sănătate, mnu se tratează toate cauzele posibile în speranța obținerii de rezultate, ci se elimină cauzele posibile până când se ajunge la cauza reală, care este apoi tratată. Un unguent oftalmic cu antibiotic nu va face nimic să ajute iepurele care are o infecție fungică, dimpotrivă. Așadar insistăm, pentru binele iepurelui, să apelați la ajutorul veterinarului pentru tratament.

În cazurile severe, un simplu unguent nu este suficient, iar medicul va alege să administreze și injecții sau tratament oral. De asemenea, dacă boala nu a fost tratată la timp, infecția poate afecta starea generală a iepurelui, care poate deveni letargic – în acest caz trebuie administrat și tratament de susținere și, în anumite cazuri, se oferă animalului hrană specială, mai densă nutritiv.

Conjunctivita la iepure poate fi semnul altor boli!

Această boală poate fi și un semn al unei probleme de sănătate mai serioase. Conjunctivita la iepuri poate fi asociată cu afecțiuni dentare, iar un indicator că aceasta ar putea fi situația este faptul că iepurele nu dă semne de îmbunătățire a stării de sănătate în urma aplicării tratamentului indicat de medicul veterinar. În această situație, medicul va face investigații suplimentare, pentru a stabili diagnosticul corect și pentru a putea aplica un tratament adecvat.

Conjunctivita la iepure nu trece de la sine

Nu așteptați ca simptomele de conjunctivită să treacă de la sine. Această boală, lăsată netratată, poate avea consecințe serioase, cauzează suferință și poate duce chiar la moartea animalului.

Leave a Reply