Albastra de Rusia – pantera în miniatură

Este cunoscută ca o pisică foarte blândă și afectuoasă iar ce o diferențiază de celelalte rase de pisici este culoarea blănii – “albastru” cu reflexe argintii; părul este scurt.

Descrierea rasei

Rase de pisici - pisica Albastru de Rusia
Pisica Albastru de Rusia

Sunt pisici perfecte pentru persoanele foarte ocupate deoarece, cu toate că sunt afectuoase și iubitoare, dacă sunt lăsate singure o perioadă mai lungă de timp nu devin agitate sau nervoase și nici nu necesită îngrijiri speciale – doar tăierea unghiilor și curățarea blănii sau perierea ei din când în când, pentru a fi lucioasă.

Când adoptați un pui nu fiți dezamăgiți dacă este fricos sau dacă nu este afectuos din primele zile, are nevoie de o perioadă de acomodare. În general în primele zile în noul cămin se va ascunde într-un loc de unde să aibă totuși o vizibilitate bună asupra a tot ce se întâmplă în jurul lui. Pentru a-l atrage trebuie să-l păcăliți, așezați-vă într-un loc unde vă poate vedea și încercați să-l adementiti cu o jucărie pe care o trageți cu o sfoară dintr-o parte în alta. În timpul acestei operațiuni nu vă uitați fix la el sau la jucărie, trebuie să aibă impresia că nu este văzut, în momentul în care se apropie puteți să-l luați în brațe și sa-l mângâiați, în scurt timp îi va trece teama și frica de dumneavoastră.

Dacă nu vreți o pisică care să vă fie alături pentru o perioadă lungă de timp atunci nu vă luați o pisică Albastră de Rusia deoarece sunt pisici devotate stăpânilor și nu le plac schimbările, în schimb le place să fie tratate ca un adevărat membru al familiei.

Sunt pisici inteligente și foarte agile, aveți grijă însă cu spațiile foarte înguste în care pot intra, o să fiți uimiți în ce locuri se poate ascunde o Albastră de Rusia. Este o pisică căreia nu-i place compania altor animale, deoarece își simte locul din familie amenințat.

Originile

Originile acestei rase sunt incerte, se crede totuși că sunt originare din insulele aflate în nordul Rusiei și au fost duse în restul Europei începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către marinarii englezi. Din 1912 a fost recunoscută oficial ca o categorie distinctă din clasa pisicilor albastre.

Aspecte morfologice

O pisică Albastră de Rusia, pentru a se încadra în standardul impus de crescătorii de pisici, trebuie să aibă în primul rând o condiție fizică foarte bună, mușchii fermi și să fie vioaie.

Rase de pisici - pisica Albastru de Rusia
Pisica Albastru de Rusia

Capul are blană fină, potrivit ca mărime, nici alungit și ascuțit, nici mai scurt în lungime decât în lățime iar botul este scurt (bont). Urechile sunt largi și late la bază și mai mult adâncite decât ascuțite, partea exerioara a urechii este acoperită de blană foarte subțire și scurtă prin care se poate vedea pielea.

Ochii sunt așezați de-o parte și de alta a capului, fiind foarte mari în comparație cu mărimea capului.

Gâtul este lung și subțire iar corpul este zvelt cu mușchi fermi și bine dezvoltați. Are cinci degete la picioarele din față și patru la cele din spate, coada este lungă, dar în proporție directă cu restul corpului.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com