Affenpinscher

Rase de câini - câinele Affenpinscher
Câinele Affenpinscher

Affenpinscher (și nu „Affenpincher”) este numele dat unei rase de câini de talie mică, originară din Germania secolului al XVII-lea, denumire care se poate traduce liber că „pinscherul-maimuță” sau „pinscherul cu chip de maimuță” („Affe”, în germană) și care i-a fost atribuită datorită aspectului de primată ciufulita și personalității jucăușe, plină de energie.

Istorie

Affenpinscherul este strămoșul Grifonului Belgian (Bruxelles Griffon/Belgian Griffon) și al Schnauzerului Pitic și a fost creat pentru a prinde șobolani, câinii de acest tip fiind atestați istoric încă din secolul al XVI-lea.

Affenpinscherul este un câine de talie mică și trăiește în medie unsprezece ani; un Affenpincher adult nu depășește 3-4 kilograme și 24-30 de cm la greabăn. Blana este aspră și sârmoasă iar în jurul gâtului alcătuiește un fel de coamă, fiind mai stufoasă decât în restul corpului și trebuie îngrijită și pieptănata des, pentru a preveni încâlcirea firelor de păr.

Conform standardului rasei, coada și urechile se cupau și la Affenpinscher, ca la majoritatea raselor de câini din grupa sa; în prezent în România această procedură este ilegala, conform cu art. 6, alin. 2, lit. i din Legea Nr. 205/2004 privind protecția animalelor – modificată prin Legea Nr. 9/2008.

Caracteristici

Affenpinscherul face parte din grupa a 2-a FCI și nu este un terrier, deși temperamentul și aspectul său sunt apropiate de acelea ale terrierilor. De asemenea, interesant în ceea ce privește Affenpinscherul este faptul că American Kennel Club recunoaște și alte varietăți de culoare în cadrul rasei, varietăți pe care însă Federația Chinologică Interațională nu le recunoaște, în cadrul acestei organizații și, prin urmare, și în România, culoarea acceptată fiind exclusiv negrul. Alte culori acceptate de American Kennel Club pentru Affenpinscher sunt: cenușiu, roșcat, argintiu, tricolor.

Temperament

Affenpinscherul este recunoscut ca fiind un cățel afectuos și vesel, plin de vioiciune și cu chef de joacă, dar care poate să se dovedească foarte încăpățânat și care se plictisește repede, astfel încât stăpânii trebuie să fie fermi și constanți în comenzile pe care le doresc executate. Pe cât de mic, pe atât de protector cu familia, orice Affenpinscher poate să mârâie amenințător, să-și arate colții micuți și chiar să și muște pentru a-și apăra favoriții dar și locul preferat pe canapea; prin urmare, stăpânii trebuie să reziste tentației de a-i permite acestui cățel plin de personalitate mai mult decât este cazul, în virtutea aspectului drăgălaș și simpatic.

Dacă se simte amenințat, Affenpinscherul se transformă într-o mică fiară, așadar este recomandabil ca familiile cu copii mici să nu opteze pentru această rasă decât dacă sunt convinși că vor supraveghea întotdeauna foarte îndeaproape interacțiunile dintre câine și copii. De asemenea, socializarea este foarte importantă la această rasă.

Sănătate

În general, Affenpinscherul este un câine fără probleme majore de sănătate, această rasă fiind totuși printre acele rase de câini predispuse la afecțiuni urologice și, în ciuda taliei mici, la displazie coxo-femurală (displazie de șold). În același timp, evitați să plimbați Affenpinscherul în ham și preferați lesa, pentru a preveni colapsul traheal, o afecțiune specifică raselor de câini de talie mică.