Cardinalul nordic

cardinalul-nordic
Cardinalul Nordic

Cardinalul nordic este o pasăre care, contrar numelui provine din partea de sud-est a Americii. Acum 100 de ani se găseau accidental câteva exemplare de-a lungul râului Mississippi. Astăzi se întâlnesc exemplare din această specie atât în libertate cât și în captivitate. Sunt achiziționate atât pentru penajul lor frumos cât și pentru cântecul lor.

Cardinalul nordic este o pasăre de dimensiuni medii, 21-23 cm, cu aripi mari, mai mari decât corpul atunci când sunt întinse, coada lungă, cu ciocul foarte puternic pentru o pasăre de dimensiunile ei și cu creastă. Creasta este un element specific papagalilor, cardinalul nordic nu are însă nimic de-a face cu papagalii. Chiar dacă sunt niște păsări de mărime medie ele nu cântăresc foarte mult, doar 42 – 50 de grame.

În ceea ce privește coloritul, masculii sunt aproape în întregime acoperiți de puf și pene de culoare roșu strălucitor. Pe spate penajul este de culoare gri-maro, de parcă ar fi decolorat. Ciocul este și el colorat în roșu și împrejmuit de o mască neagră care, culoare pe care o au și ochii. De asemenea aceeași culoare neagră este întâlnită și pe bărbie și gât. Picioarele și ghearele au o culoare ce pare a fi negru-roșiatic.

Femelă este mai mică decât masculul ca dimensiune iar penajul diferă și el din punct de vedere al coloritului. Pe spate este colorată la fel ca și masculul în nuanțe de maro și gri, dar mult mai deschise la culoare, din loc în loc sunt dispuse pene de culoare roșie, de asemenea culoarea roșie o întâlnim pe coadă, creastă și aripi. Ciocul este roșu, dar nu este împrejmuit de o mască neagră ci de una de culoare roșu închis, așa încât nu se diferențiază foarte mult de restul penajului.

Puii seamănă toți cu femela, nuanțele de maro sunt însă mai închise. Culoarea penajului și-o schimbă toamna, atunci penele lor vor avea culoarea specifică femelei sau masculului ca adult.

Cardinalul nordic mai poate fi întâlnit și sub alte nume, este vorba despre aceeași pasăre dar denumită altfel în funcție de zona din care provine; avem: Cardinal roșu în Franța sau Cardinal comun în Spania.

 

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM