Afecțiuni întalnite la pești – Aeromonas Hydrophilia

Aeromonas Hydrophilia este una din cele mai întâlnite bacterii patogene care afectează sănătatea peștilor de apă dulce. Aceste bacterii sunt mobile și se pot prezenta sub mai multe forme. Cel mai adesea atacați sunt peștii care sunt prost hrăniți, au sistemul imunitar scăzut sau sunt stresați (temperatura apei nu este constantă, acvariul este mutat foarte des etc.; toate acestea sunt motive de stres pentru pești).

Semnele bolii

Peștii afectați au următoarele simptome:

  • puncte de sânge evidente pe piele;
  • hemoragie;
  • inflamarea abdomenului;
  • bulbucarea ochilor;

În cele mai multe din cazuri apare septicemia din cauza că bacteriile se înmulțesc în sânge ducând la inflamarea tractului intestinal, a rinichilor, a mușchilor și splinei.

Îngrijire

Pentru aflarea corectă a unui diagnostic este necesară intervenția medicului veterinar. Semnele clinice sunt suficiente în general pentru stabilirea unui diagnostic. Aceste semne împreună cu alte simptome mai apar și în cazul afecțiunilor rinichilor, traumelor și în prezența bacteriilor micotice.

Peștii a căror boală se află în primele stadii de dezvoltare răspund favorabil la tratamentul cu antibiotice dacă acestea sunt administrate conform prescripțiilor medicului imediat cum boală a fost diagnosticată. Pe lângă tratamentul cu antibiotic mediul în care trăiesc are o mare importantă, eliminate orice factor de stres și de asemenea peștii infestați trebuiesc separate de cei sănătoși.

Măsuri de prevenire

Atunci când doriți să achiziționați alți pești, pentru a evita infestarea celor deja existenți în acvariu este de preferat că cei noi să stea o perioadă de o luna de zile separate de ceilalți pentru a putea observa starea lor de sănătate și pentru a evita infestarea peștilor sănătoși cu diverse bacterii.

O altă măsură de prevenire importantă este curățenia acvariului și calitatea apei. Dacă optați pentru schimbarea apei din acvariu în mod progresiv (nu înlocuiți toată apă o dată ci doar o parte din ea), în decursul unei luni din totalul volumului de apă cel puțin 25% trebuie înlocuit. Temperatura constantă a apei și filtrarea sunt alte două acțiuni care vor menține starea de sănătate a peștilor în condiții favorabile.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM