Peștele fluture este un pește de apă dulce, originar din Africa, trăiește și astăzi în lacurile africane și în Delta Nigerului dar este și comercializat ca pește de acvariu de mai bine de 90 de ani. Numele de Peștele Fluture vine de la aripioarele foarte subțiri și delicate care îl fac să pară că zboară prin apă, prin zimpla lor prezență orice acvariu devine mai frumos și mai interesant.
Este cunoscut ca un pește semi-agresiv și are obiceiul să mănânce peștii mai mici din acvariu așa că aveți grijă cu ce pești îi puneți împreună.
Peștele fluture se htaneste cu hrană vie, mici vietăți precum muște, peștișori mici, viermi ; puteți să cumpărați și hrană congelată nu trebuie să fie neapărat proaspătă însă trebuie să aveți grijă ca mâncarea să rămână la suprafața apei deoarece acești pești stau la suprafața apei tot timpul și dacă mâncarea se scufundă nu se vor hrăni. De asemenea țineți minte că acești pești sar din apă și nu la înălțimi tocmai mici așa că acvariul trebuie să fie bine acoperit ; în mediul natural au fost văzuți pești fluture care sar la câțiva metri deasupra apei.
Temperatura apei trebuie să se mențină în jurul a 23 – 24 grade Celsius. Au nevoie de un mediu cu apă dulce și bine oxigenat, de asemenea apa trebuie să fie curată, pentru ca acvariul să se apropie cât mai mult de mediul lor natural. Plantele nu trebuie să lipsească și nu numai acelea de pe fundul acvariului, ci și cele plutitoare, pentru că sunt pești semi-agresivi se pare că plantele semi-plutitoare îi calmează.
Peștele fluture nu este un pește ușor de întreținut, dar nici nu prezintă o problemă majoră pentru începători dacă sunt urmate câteva reguli:
- este singurul peste de suprafață așa că hrana trebuie să rămână și ea la suprafața apei
- în acvariu trebuie să fie ori numai pești fluture sau alte specii de pești apropiate ca mărime
- dieta este compusă din mâncare pentru pești carnivori (nu vă faceți griji ca or să vă muște, acest lucru nu se întâmplă)
- acvariul trebuie să fie tot timpul foarte bine acoperit.
Pentru a trăi în condiții propice au nevoie de un spațiu de mișcare mare, Peștele Fluture ajunge la maturitate până la 15 cm lungime, femelele sunt puțin mai mici. Partea dorsală a corpului este de culoare verde iar partea ventrală argintie. Pe corp se pot observă și dungi formate din pete de-a lungul pieptului.
După împerechere femelă depune aproximativ 200 de ouă care plutesc la suprafața apei, puii apar la mai puțin de 2 zile de la depunerea icrelor. Creșterea puilor nu este deloc o treabă ușoară pentru un necunoscător, o mare parte din pui mor din cauza că nu sunt bine hrăniți. Puii nu mănâncă decât hrană vie cum ar fi musculițe și țânțari.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM
Foto: Public domain