Afecțiuni ale ochiului – Luxarea lentilei

Lentila este partea transparența din interiorul ochiului care produce focusarea imaginii pe retină. Ea este susținută în structura ochiului de jur împrejurul circumferinței sale de către ligamente.

Luxarea lentilei se manifestă prin dislocarea sau ruperea acestor ligamente, producând astfel mutarea lentilei. (boala apare cu precădere la câinii din rasa Terrier). Lentila odată dislocată poate aluneca în partea posterioară a ochiului – arareori producând disconfort ; sau poate aluneca în partea anterioară unde blochează drenajul fluidelor din ochi producând presiune la nivelul ochiului sau alte boli cum este glaucomul. Luxația anterioară este extrem de dureroasă și poate cauza orbire. Intervenția chirurgicală este singura alternativă pentru cazurile de luxație anterioară.

Intervenția chirurgicală constă în într-o mică incizie lângă sau chiar în interiorul corneei pentru a îndepărta lentila. Ochiul este apoi cusut cu fire care se resorb pentru a nu mai fi nevoie de încă o intervenție.

După o astfel de operație câinele va sta câteva zile în spital (sau cabinet) pentru a fi monitorizat, în următoarele săptămâni câinele trebuie să stea cât mai liniștit posibil, orice efort poate crea presiune asupra ochiului și va împiedica vindecarea lui.

După ce lentila a fost îndepărtată vederea câinelui nu va mai fi niciodată la fel de bună ca înainte, deoarece el nu mai poate focusa nici un obiect cu acel ochi ; dacă afecțiunea este tratată într-un stadiu incipient există șanse ca el să mai poată vedea destul de bine cu ochiul afectat.

În urma intervenției chirurgicale în unele cazuri pot apărea complicații, cea mai frecventă este apariția glaucomului, afecțiune ce se tratează destul de greu, de aceea îngrijirea atentă după operația de îndepărtare a lentilei este prioritară.

În cazul câinilor din rasa Terrier și Border Collie este cunoscut faptul că ligamentele ce susțin lentila sunt mai slabe și că odată ce afecțiunea a cuprins un ochi este doar o chestiune de timp până va apărea și la celălalt ; de aceea ea trebuie depistată încă dintr-un stadiu incipient.

Controlul periodic este recomandat pentru că luxarea lentilei poate fi doar parțială; doar câteva ligamente se rup unele rămânând încă intacte, în acest stadiu vederea mai poate fi încă salvată.

Când lentila cade în partea posterioară a ochiului, cauzează doar un mic disconfort sau chiar deloc. În unele cazuri nu este necesară intervenția chirurgicală dar în cele mai multe operația este necesară pentru că efectele acestui tip de luxație sunt următoarele: lentila se mișcă în interiorul ochiului și poate afecta alte părți componente sau poate ajunge în partea anterioară transformându-se astfel în luxație anterioară.

Dacă câinele suferă de luxație posterioară chiar dacă nu necesită intervenție chirurgicală el trebuie monitorizat pentru a depista într-un stadiu incipient orice schimbare a stării de sănătate.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM