Leptospiroza

Leptospiroza este o infecție bacteriană care afectează sângele, ficatul și rinichii câinelui.

Cei mai frecvenți purtători ai bacteriilor care cauzează leptospiroză sunt rozătoarele, în principal șobolanii, dar și câinii care sunt deja infestați cu această bacterie pot reprezenta o sursă de infecție.

Transmitere

Ingerarea urinei infestate este principală cauză de transmisie, alte forme ale bacteriei pot acționa asupra organismului câinelui dacă pielea acestuia este traumatizată sau foarte subțire. Perioada de incubație ( perioada cuprinsă între momentul infestării și primele semne clinice ale bolii) este cuprinsă între 4 și 12 zile.

Semne clinice ale leptospirozei

O serie de infecții pot trece neobservate, pe când în alte cazuri semnele sunt evidente și necesită tratament, câteodată necesită îngrijiri speciale pe tot parcursul vieții.

În funcție de zona afectată există trei forme principale ale bolii :

  • hemoragică, infecție la nivelul sângelui ;
  • icterică, infecție la nivelul ficatului ;
  • renală, infecție la nivelul rinichilor.

În cazul afecțiunii la nivelul vaselor sangvine primele semne se manifestă prin creșterea temperaturii corpului, letargie și pierderea apetitului. Primele sângerări apar la nivelul cavității bucale și la nivelul ochiului ; de asemenea pot apărea stări de vomă însoțite de sângerări și diaree cu sânge. Această formă este adesea fatală.

Afecțiunea la nivelul ficatului seamănă prin modul în care se manifestă cu cea hemoragică; pe lângă manifestările specifice afecțiunii la nivelul vaselor de sânge apar și semne specifice afecțiunii ficatului, acestea sunt : prezența culorii galbene la nivelul cavității bucale și la nivelul ochilor. În cazul câinilor cu blană albă, în momentul unei afecțiuni severe pielea va avea și ea culoarea galbenă.

În cazul afecțiunii renale primele semne se manifestă prin letargie și stări de vomă; gura va avea un miros urât și apar ulcerații la nivelul limbii. În cazul în care afecțiunea este descoperită la timp și este tratată corespunzător marea majoritate a patrupedelor vor suferi în continuare de afecțiuni cronice ale rinichilor.

Prevenire

Având în vedere că șobolanii și rozătoarele în general sunt stârpite atât în mediul rural cât și în cel urban, această afecțiune este destul de rar întâlnită, pentru a o prevenii în totalitate există vaccinuri împotriva leptospirozei, odată administrate la timp și conform normelor de prevenire vor îndepărta eficient pericolul de câinele dumneavoastră. După administrarea vaccinului există posibilitatea ca pentru câteva zile câinele să nu fie la fel de vioi ca de obicei, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare, marea majoritate a câinilor sunt apatici și își pierd poftă de mâncare pentru 2-3 zile după administrarea vaccinului, revenind apoi la obiceiurile normale de trăi.

 

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM