Administrarea medicamentelor la câini

Câinii, ca și oamenii, se îmbolnăvesc din când în când. Însă, ca și copiii, câinii nu sunt întotdeauna dispuși să ia medicamentele care le-ar ușura suferința. Una dintre responsabilitățile noastre față de prietenul patruped este să avem grijă ca acesta să-și ia medicamentele când are nevoie de ele. Există mai multe metode de a administra medicamente câinilor, în funcție de afecțiunea de care suferă patrupedul.

Administrarea de medicamente pe cale orală poate însemna că patrupedul poate lua pilulele în timpul mesei sau pe burta goală. Dacă trebuie să ia medicamentele în timpul mesei, vom încerca să ascundem medicamentul într-o porție de mâncare pentru câini. Întotdeauna trebuie să facem un prim test, pentru a verifica dacă patrupedul va înghiți mâncarea repede. De obicei, câinii înghit fără să mestece. Dacă se întâmplă să mestece și să scuipe afară pilula, aceasta va fi plină de salivă, parțial dizolvată și greu de readministrat. În cazul în care câinele rupe pilula în gură în timp ce mesteca iar medicamentul are un gust neplăcut, atunci ne va fi destul de greu să îi administrăm medicamentul a două oară.

În situația în care nu ne putem folosi de mâncare pentru a da medicamente unui câine și trebuie să i le „oferim” separat, trebuie să fim foarte atenți pentru a nu fi mușcați. Medicamentele care se administrează oral pot fi în formă de pastile, capsule sau substanțe lichide. Ținem capul câinelui de deasupra cu mâna stânga, dacă suntem dreptaci. În cazul în care câinele are un bot lung, ținem maxilarul între degetul mare și cel din mijloc. Dacă nasul câinelui este scurt, folosim mână în același mod, însă apăsam pe mușchii obrajilor (ca în cazul pisicilor). Ridicăm maxilarul patrupedului. Mușchii din zona gurii sunt foarte puternici în cazul câinilor iar gura animalului nu se va descide destul pentru administrarea medicamentului. Așezăm ușor buza de sus a câinelui peste dinți, în timp ce îi deschidem gura. Dacă se întâmplă ca patrupedul să muște, atunci se va mușca singur și, simțind acest lucru, nu va mușca tare sau va renunța să muște. Așezăm degetul mare al mâinii stângi pe cerul gurii câinelui. Ținem pastila sau capsula între degetul mare și cel arătător al mâinii drepte. Folosim degetul mijlociu pentru a trage ușor, în jos, mandibula. Trebuie să ținem degetul mijlociu deasupra micilor incisivi și nu deasupra caninilor ascuțiți. Încercam să dăm drumul medicamentului cât mai aproape de baza limbii, după care imediat închidem gura câinelui și masăm ușor gâtul patrupedului pentru a-l încuraja să înghită. În momentul în care câinele își va linge buzele putem fi siguri că a înghițit medicamentul.

În cazul unei otite, medicamentele (creme sau soluții) trebuie administrate în urechi. Otitele sunt destul de întâlnite la câinii cu urechile lungi și căzute, cum ar fi Cockerul Spaniel. Simptomele acestei afecțiuni sunt scuturarea foarte des din urechi, un miros neplăcut al acestora iar la masarea urechilor se aude un zgomot asemănător unui clipocit. Înainte de orice intervenție în zona urechilor, acestea trebuie curățate. O poziție foarte comodă ar fi să sprijinim capul câinelui în poala noastră. Administrarea medicamentelor în cazul unei otite se face prin ridicarea cu grijă a urechii și instilarea soluției respective în conductulul auditiv extern. După ce am aplicat medicamentul masăm ușor baza urechii. Astfel soluția se va distribui în toată urechea interioară. În cazul în care câinele devine agresiv trebuie să-i punem botniță.

În tratarea conjunctivitelor, keratitelor, ulcerelor corneene sau blefaritelor, trebuie aplicate unguente oftalmice. De obicei, aceste medicamente trebuie administrate de 3,4 ori pe zi, așa că este bine să ne obișnuim cu metodele de administrare, chiar dacă la început ne ajută medicul veterinar. Prima reacție a câinelui când îi este pus ceva în ochi este să-l închidă și, mai mult, după câteva clipiri substanța este îndepărtată. Atunci când administrăm medicamente pentru ochi unui câine de talie medie sau mare, acesta trebuie să stea în șezut, între picioarele nostre, cu capul ridicat pe spate. Tragem ușor de pleoapă în jos și aplicăm medicamentul (unguent sau picături) pe globul ocular. Trebuie să fim atenți pentru a nu atinge ochiul cu flaconul ce conține substanța medicală. Îi închidem ploapele câinelui și îi ținem ochiul închis pentru câteva secunde pentru ca medicamentul să se distribuie cât mai bine. Dacă patrupedul este de talie mică atunci este mai bine să avem un ajutor care să țină câinele în brațe. În cazul în care câinele devine agresiv trebuie să-i punem botnița în timp ce îi administrăm medicamentele.

Unele afecțiuni ale căilor respiratorii superioare impun administrarea medicamentelor direct în nasul câinelui. Aceste medicamente pot conține antibiotice, antiinflamatoare sau antihistaminice. Poziția câinelui trebuie să fie asemănătoare cu cea în cazul administrării de medicamente în ochi, cu capul ridicat ușor spre spate. Picăturile trebuie aplicate cu grijă în ambele nări.

Mihail Grigore
Foto: Rageossos (CC Attribution ShareAlike license)