Ce înseamnă un cățel în casă?

Adopția unui cățel ne schimbă viața – înainte de a face acest pas, trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să facem față unui astfel de angajament.

Este o decizie similară cu a hotărî nașterea unui copil.

Mai jos găsești o listă de întrebări (și motivele pentru care trebuie să ți le pui), cărora ar trebui să le răspunzi afirmativ, pentru a fi sigur/a că și tu și cățelul vă veți simți bine împreună.

Ai în vedere un spațiu destinat cățelului?

Ca și omul, câinele are nevoie de spațiul său personal, de un „teritoriu” pe care să-l poată apăra, în care să se simtă bine și în care să se poată retrage atunci când are nevoie de liniște. Un coș adaptat taliei, plasat într-o zonă mai liniștită a casei și o pătură comodă ar fi o soluție ideală.

Ești pregătit(ă) să acorzi cățelului timp și atenție zilnic?

Un cățel e ca un copil; vrea să se joace, încearcă să povestească ce i se întâmplă (mimica, ochii, coada, mișcările corpului sunt tot atâtea mijloace de expresie), caută atenția stăpânului și este influențat de stările acestuia.

Dacă ai copii, sunt suficient de mari astfel încât prezența câinelui să nu fie un pericol pentru ei iar prezența lor să nu fie un pericol pentru câine?

Câinele, oricât de curat ar fi, chiar și ținut în casă, este totuși un animal; lasă păr și poate avea paraziți, interni sau externi. Chiar și mușcăturile „în joacă” pot fi periculoase-câinii nu știu că un copil este mai sensibil decât un semen al lor.

Copiii, pe de altă parte, dacă sunt prea mici, nu sunt conștienți că un cățel nu este o jucărie și îl pot lovi sau chiar răni.

În cazul care trebuie să pleci pentru mai multe zile, cățelul tău poate fi lăsat în grija cuiva de încredere?

Este foarte neplăcut să ne programăm concediul și să ne întrebăm în ultima clipă: „Cine o să aibă grijă de Bobi?”, sau să-l lăsăm singur cu 10 kilograme de „biscuiți de câine” și două găleți de apă, și să ne dorim să-i fi putut da telefon ca să vedem ce face!

Ești pregătit(ă) să-l auziți lătrând în cele mai neașteptate momente?

Câinii lătră de fiecare dată când simt ceva suspect său când aud alți câini lătrând. Agresiv sau entuziast, lătratul câinelui este foarte zgomotos și poate fi foarte neplăcut, mai ales dacă ne trezește în mijlocul nopții.

Ai vecini care ar putea să-ți facă probleme din pricina zgomotului?

Acest aspect este foarte important dacă locuiești într-o zonă aglomerată, într-un apartament dintr-o casă sau dintr-un bloc. Este bine să iei în considerare mai multe aspecte legate de vecinii tăi-dacă au copil mic, dacă sunt în vârstă, dacă lucrează de noapte etc. În orice caz, înainte de a adopta cățelul, este recomandabil să ai o discuție preliminară cu vecinii.

Rămâi în țară pentru cel puțin 12 ani de acum înainte?

Cel mai greu este să te despărți de prieteni. Pentru a evita despărțirea, cea mai bună soluție în cazul în care părăsești țara pentru a te stabili în altă parte este să îl iei și pe prietenul patruped cu tine.

Însă, din păcate, în majoritatea țărilor aducerea animalelor din afară este o problemă-anumite țări impun o perioadă de carantină de – câteva luni, altele nu permit sub nici o importul de animale. Va  trebui să iei și acest aspect calcul.

Ai în vedere minim două ore de plimbare zilnică?

Un câine sedentar are tendința să devină obez, se constipă ușor și se plictisește. În plus, pentru a-și face nevoile, câinele are nevoie de mai mult timp. Iar dacă este mascul necesitățile fiziologice fac parte dintr-un adevărat ritual; fiecare poartă, trunchi de copac sau stâlp trebuie marcat-câinele își delimitează astfel teritoriul. Prin urmare, toată cantitatea de urină nu se elimină după doar câteva minute de plimbare; dacă nu îi dăm timpul necesar, prietenul nostru se poate îmbolnăvi.

Ești pregătit(ă) pentru inerențele fire de păr lăsate pe fotolii și covor?

Deși perioadele de năpârlire sunt primăvara și toamna, trebuie știut faptul că orice animal cu blană pierde păr (e adevărat, în cantități mai mici) pe tot parcursul anului. Rasele cu păr lung sunt campioane din acest punct de vedere, dar nu se lasă mai prejos nici rasele cu „subpar”, de exemplu. Dacă te sperie ideea părului lăsat peste tot în casă și pe haine, ori îți asumi „corvoada”, ori îți iei un foxterrier său un caniche, ori renunți la câine.

Rasa aleasă se poate adapta la viața în casă?

Un câine de talie mică se va simți foarte bine în apartament-va avea suficient loc, vei avea suficient loc. Închipuie-ți însă un Dobermann uriaș întins pe toată canapeaua din camera de zi, mârâind sălbatic la prietena ta ghemuită pe un taburet, care a venit în vizită pentru ultima oară! Sau un Saint Bernard leneș, moleșit de căldura verii, cu limba atârnând pe colțul mesei, peste cartea împrumutată de la bibliotecă?

Dacă vei avea un copil, vei păstra câinele?

Foarte multe persoane adoptă un animal, fără a fi pregătite pentru momentul în care vor avea copii. Rezultatul, de cele mai multe ori, este „eliminarea” cățelului-fie că este dat cuiva, fie că este, pur și simplu, abandonat pe stradă. În ambele cazuri, deși prima variantă este mai blândă, cățelul are de suferit. Un câine, ca și un om, se atașează puternic de „familia” lui. Spre deosebire de oameni, care înțeleg în general ce li se întâmplă, un câine nu va înțelege de ce este respins și abandonat.

Să avem și copil mic, și câine, este într-adevăr dificil, dar nu imposibil. Limitând strict accesul câinelui în camera copilului și respectând toate regulile de igienă, copilul va fi în siguranță și te vei bucura în continuare de prietenul tău canin. Și el de tine.

Ai calculat bugetul lunar necesar pentru întreținerea cățelului-hrana, vaccine, evenimente neprevăzute?

Un cățel are nevoie de hrană adecvată, de vaccinări periodice, de vitamine, șampoane speciale… și, din păcate, uneori, de asistență medicală de urgență. Este bine să faci un calcul și să estimezi costurile lunare în funcție de acest necesar. Pentru un ciobănesc german, de exemplu, bugetul este de cca. 100-150 EUR/lună.