Alegerea unui cățel depinde de mai mulți factori, care țin în special de modul nostru de viață și de cât timp și resurse suntem pregătiți să-i alocăm zilnic.
Astfel, contează foarte mult dacă adoptăm un câine de talie mică sau de talie mare, un câine de pază și apărare sau unul de agrement, un câine cu păr lung sau unul cu păr scurt…
Și am putea continua lista la nesfârșit.
În continuare vom analiza împreună cele mai importante „coordonate” de care trebuie să ținem seamă în momentul în care alegem rasa, în funcție de talie, utilitate, lungimea părului și temperamentul viitorului nostru prieten canin.
Un cățel de talie mică sau un cățel de talie mare?
În momentul în care îi adoptăm, toți cățeii sunt mici și drăgălași, dar trebuie să ținem seamă de faptul că vor crește într-un an cât noi în 14, și așa vor rămâne până la sfârșitul vieții lor.
Așadar, dacă avem curte sau suntem convinși că avem zilnic timp de o plimbare în aer liber, putem opta liniștiți pentru un câine de talie mare. Atenție, totuși-câinii de talie mare pot fi foarte incomozi în apartament-riscați să nu mai aveți loc pe canapeaua din sufragerie și să fiți nevoiți să urcați bibelourile pe rafturile cele mai de sus ale bibliotecii, pentru că în bucuria lor de a vă revedea după o zi de lucru, s-ar putea să le dărâme cu coada!!! Iar când aveți musafiri este foarte neplăcut ca Dogul dumneavoastră German (care salivează abundent vara) să se scuture și să arunce stropi pe rochia cea nouă a colegei de serviciu!
Pe de altă parte însă, chiar dacă se poate întâmpla ca hoțul să vă intre în casă, în mod sigur nu va mai ieși până în momentul în care dumneavoastră decideți acest lucru. Câinii de talie mare, în special cei de pază și apărare, protejează interiorul locuinței s tot ceea ce conține aceasta, astfel încât, chiar dacă permit oamenilor noi să intre, sunt foarte greu de convins să-i lase să iasă.
Câinii de talie mijlocie preferă curtea, dar majoritatea se adaptează destul de bine la viața în apartament. Cu toate acestea, mișcarea zilnică nu trebuie neglijată, pentru că au tendințe de îngrășare în cazul în care duc o viață prea sedentară.
Câinii de talie mică sunt în general cei din grupa câinilor de agrement, care se adaptează perfect mediului de interior. Sunt ca niște jucării cu blană și ochi vioi, care înviorează atmosfera casei și fac deliciul musafirilor. În general sunt foarte temperamentali, au metabolismul mai rapid decât rudele lor de talie mare, și nu stau locului nici o clipă. Apatia și plictiseala unui câine de talie mică sunt simptome clare de boală-la câinii de talie mare, de obicei mai serioși și mai greoi, se depistează mai greu primele semne ale unei maladii.
Atenție! Cantitatea de mâncare necesară unui câine este direct proporțională cu greutatea și înălțimea lui!
Utilitate
Scopul în care adoptăm un câine este un criteriu foarte important de selecție. Nu vom adopta un Caniche pitic pentru pază și apărare!
Lungimea părului
Dacă am decis ca viitorul nostru prieten cu blană va sta în casa în care locuim, ar fi bine să ne orientăm către o rasă sau o varietate cu păr scurt-pe lângă faptul că părul lung necesită îngrijire specială, în perioadele de năpârlire (primăvara și toamna) este o adevărată pacoste pentru canapele și covoare! Pentru gospodine se recomandă Caniche-ul sau Fox Terrierul, cărora le cade părul în cantități neglijabile pe tot timpul anului.
Dacă am decis că va sta în curte, putem alege o rasă sau o varietate cu păr lung, fără probleme. Totuși, părul lung trebuie îngrijit chiar și la câinii de curte-dacă nu este pieptănat aproape zilnic, părul lung se încurcă atât de tare încât capătă aspectul pâslei și unica metodă de a rezolva problemă este… o tunsoare cazonă!
Atât câinii cu păr lung cât și cei cu păr scurt pot avea paraziți-purici, căpușe; să nu ne mirăm dacă animăluțul nostru care își petrece majoritatea timpului în casă va avea astfel de chiriași nedoriți-puricii și căpușele se pot lua foarte ușor din iarba din parcuri, sau îi putem aduce în casă chiar noi! Este foarte important să deparazitam câinele periodic, cu o frecvență crescută în timpul verii, pentru că altfel, pe lângă inerențele afecțiuni ale pielii prietenului nostru, riscăm să fim noi înșine atacați de nesuferitele insecte.
Temperament
„Câinele seamănă cu stăpânul” nu este o zicală lipsită de sens; prietenul nostru se adaptează personalității noastre, se umanizează. De la început este bine să alegem o rasă al cărei temperament se apropie de al nostru. O persoană agitată și activă are nevoie de un cățel energic; o persoană calmă are nevoie de un cățel liniștit. Uneori însă, contrastele se atrag – o persoană melancolică nu are decât de câștigat dacă își alege un terrier zbuciumat și tonic!