Pisică bătrână stă retrasă și pare că nu aude

„Am o pisică Birmaneza de aproximativ 13 ani-nu știu exact vârsta ei, pentru că am găsit-o din întâmplare. În ultima perioadă a devenit foarte retrasă și am observat că nu aude când o strig numai, când este trează reacționează. Nu știu ce să fac. Nu pare să aibă dureri. Dacă mă puteți ajuta cu un sfat, vă mulțumesc frumos. O zi bună va doresc”.

_______________________

13 ani este o vârstă destul de înaintată pentru o pisică. În plus, vârsta ei adevărată ar putea fi mult mai mare, având în vedere ca nu ați crescut-o de mică și nu aveți, de fapt, cum să știți câți ani are. La vârste înaintate, ca și oamenii, toate animalele (deci și pisicile) se îmbolnăvesc mai ușor, au suferințe datorate bătrâneții și, pentru că nu se simt la fel de bine ca în tinerețe, devin retrase.

Totuși, pisicile sunt animale active până la finalul vieții, în condițiile în care sunt sănătoase și nu au dureri prea mari. Ceea ce înseamnă că, dacă pisică dumneavoastră este retrasă, poate fi doar un semn că nu se mai simte chiar în formă, dar poate fi și un semn că ceva este foarte în neregulă cu ea.

Prin urmare, cel mai bine este să vă asigurați – pe cât este omenește posibil – că pisica este sănătoasă. Aceasta înseamnă că este recomandabil să o duceți la medic pentru un consult de rutină și, de asemenea, să-i faceți un set complet de analize de bază. Dacă toate valorile sunt în limite normale, probabil că pisica este OK. Dacă valorile sunt ieșite din graficul normal, medicul veterinar va ști cum să procedeze mai departe pentru a ajuta pisica. Multe boli, dacă sunt descoperite la timp, pot fi ținute sub control cu medicație corespunzătoare, dar, dacă sunt lăsate să evolueze (pentru că nu știți că pisica are o suferință), se pot agrava și pot duce chiar la moartea prematură a animalului.

Nu ezitați! Mai bine ajungeți la medic și aflați că este totul în regulă, decât să aflați peste câteva luni că ați fi putut ajuta pisica să fie bine.