Pisica mea e foarte agresivă de la o vreme

„Pisica mea e foarte agresivă de la o vreme, când „se sâsâie” la mine sau scoate ghearele. Nu vreau să o lovesc sau să țip la ea, așa că o închid în balcon, dar când vine unchiul meu e și mai și; parcă e pe cale să îl mănânce!”

________________

Trebuie să identificați cauzele agresivității:

  • A avut recent loc vreun eveniment care ar fi putut traumatiza pisica?
  • Unchiul dumneavoastră a speriat cumva pisica sau a insistat să se apropie de ea?
  • Insistați să atingeți pisica atunci când ea nu dorește acest lucru?
  • Sunteți sigur că pisica nu are niciun traumatism care o poate face să reacționeze agresiv din cauza durerii?

După ce ați identificat cauzele, trebuie să le eliminați. Astfel:

În cazul unui eveniment care ar fi putut traumatiza pisica (mutare de domiciliu, artificii în zonă, atacul vreunui câine etc), poate fi nevoie de o perioadă (care poate varia în funcție de natura evenimentului traumatizant și personalitatea pisicii), în care să „uite” trauma și să își revină la normal. Trebuie să aveți răbdare și să nu forțați pisica să vă accepte manifestările de afecțiune. În niciun caz nu o pedepsiți pentru atacuri, pentru că veți perpetua starea de neliniște a pisicii. Când se manifestă agresiv, este suficient să vă îndepărtați de ea și să nu-i mai dați atenție. Nu o mai închideți în balcon, pentru că poate percepe situația ca pe o pedeapsă.

Dacă unchiul dumneavoastră a speriat pisica, este normal ca ea să nu se manifeste prietenos față de el. Pisicile nu uită ușor experiențele neplăcute și sunt animale independente. Discutați cu unchiul și asigurați-vă că nu va mai interacționa cu pisica.

Dacă insistați să mângâiați pisica, să o scărpinați sau să o țineți în brațe atunci când ea nu dorește să fie mângâiată, scărpinată sau ținută în brațe, este firesc să încerce să scape de afecțiunea nedorită chiar și prin manifestări agresive. Renunțați să forțați pisica să stea să fie mângâiată și așteptați să vină ea la dumneavoastră.

Dacă pisica este rănită, lovită sau are o altă suferință fizică, dacă bănuiți că aceasta ar putea fi situația sau dacă nu puteți găsi nicio altă cauza evidența pentru comportamentul nedorit, duceți imediat pisica la veterinar.

Foto: Photos8.com