Culorile de bază la Betta splendens

Betta Splendes

Sunt mai mult de 26.000 de combinații genetice care fac un Betta să arate așa cum este. Variațiile coloristice sunt bazate pe existența mai multor tipuri de pigment în diferite celule ale peștelui. Aceste celule sunt situate în straturile pielii, existând 4 tipuri de celule:

 1. Stratul galben – la bază
 2. Stratul roșu – peste cel galben
 3. Stratul negru – peste cel roșu
 4. Stratul „iridescent” – albastru sau verde (la suprafață)

La Betta sălbatic pot apărea inversări între stratul negru și cel roșu. Culoarea neagră este culoarea de bază pentru peștele sălbatic. Albastrul sau verdele (iridescent) este cel mai accentuat în stratul superficial, în timp ce galbenul este cel mai puțin dens în stratul superficial. Această culoare este așa de puțin densă încât este ignorată în comparație cu celelalte celule colorate.

Fiecare dintre aceste straturi colorist determină culoare la Betta. Gena poate crește sau scădea concentrația de pigment în anumite straturi, de asemenea poate controla zona în care pigmentul să apară. Astfel culoarea unui Betta este determinată de pigmenții aflați în celulele colorate care se află în stratele pielii.

Fenotipul este ceea ce vedem. Genotipul conține informația genetică pentru a cataliza reacții chimice de producere a pigmenților pe care îi vedem în fenotip. Poate fi foarte complicat, iar când înmulțim pești a căror trecut genetic nu-l știm, putem avea foarte multe surprize.

1. Stratul galben

Xantoforele (celulele galbene) conțin următoarele caractere:

 • absența stratului roșu, a stratului negru și a stratului iridescent (albastru)

Până acum nu au fost descoperite gene care să controleze pigmentația stratului galben. Asta înseamnă că un Betta galben are Cambodgian pentru stratul negru, Non-Red pentru stratul roșu și Non-Blue pentru stratul albastru. Unii susțin că galbenul este legat de o genă opacă.

2. Stratul roșu

Eritroforele (celulele roșii) conțin următoarele caractere:

 • Extended Red (roșu extins) – roșul acoperă corpul și aripioarele în totalitate
 • Reduced Red (roșu redus) – corpul are culoare închisă, iar roșul acoperă doar aripioarele
 • Non-Red – absența totală a culorii
 • Variegated fins (înotătoare pestrițe) – efectul Butterfly (fluture)

Aceste 4 gene vor determina cantitatea de roșu la un Betta.

Gena Extended Red, notată cu R, va determina distribuția și intensitatea roșului. Gena R este similară genei SI, existând mai multe grade de roșu. Dacă un Betta are mai puțin roșu, este reprezentat prin rr, în timp ce un Betta cu mult roșu e reprezentat RR.

Betta cu roșu redus vor avea un corp întunecat cu aripioare roșii. Nu a fost identificată gena care reduce roșul.

Gena Non-Red e dublu recesivă (nrnr), și împiedică apariția pigmentului roșu (în totalitate). Majoritatea crescătorilor credea că gena transformă pigmentul roșu în pigment galben.

Gena pentru înotătoare pestrițe controlează roșul din înotătoare și creează efectul Butterfly. Doctorul Gene Lucas se referă la această genă folosind Vf, care controlează variația (v) roșului în aripioare (fins).

3. Stratul negru

Melanoforele (celulele cu pigment negru) conțin următoarele caractere:

 • Cambodgian corp deschis la culoare, aripioare roșii
 • Blond/Bright
 • Melano – Betta negru

Pe lângă tipul clasic de Cambodgian (corp alb, înotătoare roșii) acum se pot găsi o varietate largă de Betta incluși în această categorie. Gena pentru Cambodgia este dublu recesivă (adică foarte slabă) și este reprezentată prin cc. Când gena este prezentă elimină pigmentul negru în totalitate. Cele mai noi tipuri de Cambodgian au înotătoare verzi, galbene, albe sau chiar purpurii.

Gena care determină Blonde/Bright este de asemenea dublu recesivă, fiind reprezentată prin bb. Limitează prezența pigmentului negru, fiind ușor de observat la Betta roșu deschis, iar lipsă genei determină accentuarea culorii roșii. Intervine și la Betta „Iridescent” unde dă aspectul de pastelat.

Gena Melano, dublu recesivă (mm), crește pigmentul negru la un Betta și vei obține un Betta negru. Din păcate, această genă determină sterilitatea femelelor. Astfel va trebui încrucișat un mascul negru cu o femelă albastră sau mai bine, cu o femelă Black Lace (dantelă neagră). Aceste femele au aripioarele aproape transparente, sunt fertile, și o pereche pură de Black Lace va dă naștere la Betta negru.

4. Stratul „Iridescent”

Acest strat este cunoscut și sub numele de „Strat albastru” și controlează cantitatea de pigment albastru în culoarea unui Betta. Guanoforele (celulele albastre/verzi) mai sunt cunoscute ca și iridofore și dau următoarele trăsături:

 • Albastru-verde albastru „Steel”, Albastru Royal și Verde
 • Iridocite împrăștiate – albastru turcua
 • Non-Blue – absența albastrului

Albastru-verde este reprezentat prin B1. Această genă poate creea 3 tipuri de colorații:

 • blbl – Albastru „Steel”
 • Blbl – Albastru Royal
 • BlBl – Verde

Astfel dacă vreți să înmulțiți o pereche de Albastru „Steel” (blbl x blbl) veți obține 100% Albastru „Steel”. La fel s-ar întâmplă și cu o pereche de Betta Verde (BlBl x BlBl), dar când înmulțiți o pereche de Albastru Royal (Blbl x Blbl) veți obține 50% Albastru Royal, 25% Verde și 25% Albastru „Steel”.

De asemenea trebuie menționat faptul că o cantitate mare de pigment negru în stratul imediat următor va determina o culoare mai închisă, iar dacă negrul nu este prezent se vor obține culori pastelate.

Iridocitele împrăștiate, sunt determinate de o genă „SI” care dă culoarea metalizată, producând culori ca și turcuzul. SI nu este o genă foarte cunoscută deocamdată, dar se știe că sisi determină o lipsă a iridescentei.

Gena Non-Blue determină lipsă stratului cu celule albastre. Nu a fost identificată ca o singură genă, fiind un grup de gene care determină acest caracter. Câțiva crescători au reușit să obțină Betta care nu prezintă nici o urmă de albastru. În cazul combinării blbl cu sisi, stratul albastru poate să aibe suprafețe foarte mici. Dacă mai adăugăm și genă pentru Cambodgia și pentru Bright/Blonde (caractere albicioase) putem obține efectul mai limitant al stratului albastru.

 

Articol furnizat de DrHyperLaur
www.acvarist.ro
Expert Editor
Animalutze.COM
Foto: Public Domain