Față de mamifere și păsări, iguanele nu se curăță sau îngrijesc singure. În sălbăticie iguanele se freacă de scoarțe de copac sau se aruncă în bălți pentru a scăpa de mizeria și paraziții de pe corpul lor. Având în vedere că iguanele nu au în captivitatea prea multe scoarțe de copac de care să se frece sau bălți în care să sară la discreție, curățarea reptilei cade în seama stăpânului.
Pentru a vă spăla reptila companioană, urmați acești păși:
- Puneți apă în cadă până ajunge la nivelul pieptului iguanei. Dacă reptila nu este obișnuită cu baia, puneți mai puțină apă în cadă.
- Temperatură ideală a apei în care iguană se va bălăci trebuie să se încadreze între 29 și 32 de grade Celsius. Dacă reptila preferă să stea mai mult timp în cadă, înlocuiți câte puțin apa care se răcește. Sunetul făcut de apă care curge din duș sau din bateria de la cadă poate fi destul de deranjat. Dacă iguana pare stresată de acest zgomot, umpleți o cană cu apă de la robinet și turnați-o ușor în cadă.
- Când a terminat cu bălăceală, ștergeți ușor iguana pentru a scăpa de ultimele urme de mizerie și lăsați-o să se plimbe liberă.
- Curățați bine și dezinfectați cada.
Dacă vreunul dintre membrii familiei dumneavoastră prezintă un risc ridicat de a contracta infecții bacteriene, folosiți o baie separată pentru spălarea iguanei. Chiar dacă vă luați toate măsurile de precauție și dezinfectați cada, zidurile și podeaua, accidente se pot petrece oricând.
Băile regulate sunt foarte bune din mai multe motive. Iguana se scaldă, ceea ce este foarte benefic pentru pielea ei. În sălbăticie, iguanele se simt cel mai bine în zonele cu un nivel crescut de umiditate. Atunci când sunt în cadă, iguanele inhalează aer cu mai multă umiditate. De asemenea, iguanele beau foarte multă apă atunci când se bălăcesc. Cel mai important motiv pentru care oamenii își spală iguanele este că majoritatea acestor reptile defechează când sunt în apă. Curățarea se face mult mai ușor având în vedere că apa poate fi schimbată repede. Totuși, este esențial să spălați și dezinfectați cada înainte ca o persoană sau o altă iguană să facă baie în același loc.
Iguanele care nu sunt obișnuite cu cada probabil vor intra în panică. Vor acționa de parcă încercați să le omorâți, se vor zbate energic, încercând să iasă din cadă și din cameră. Din păcate, această scenă sperie foarte mulți proprietari de iguane care renunță să mai facă baie reptilei. Dacă începeți cu puțină apă în cadă și adăugați mai multă după câteva băi, reptila va începe să se obișnuiască cu bălăceala.
Iguanele sunt excelente înotătoare. Aceste reptile sunt capabile să își țină respirația chiar și pentru 20 sau 30 de minute la rând. Această abilitate sperie unii proprietari de iguane care nu și-au mai văzut reptila stând nemișcată și scufundată pe fundul căzii. Asta nu înseamnă că iguanele nu se pot îneca. Din potrivă, dacă sunt lăsate pentru prea mult timp singure în cadă, apa se poate răci și iguanele nu se vor mai putea mișca. Mai mult, ceva poate panica reptila și apa le poate ajunge în plămâni. Unii proprietari de iguane pun un prosop sau un preș de baie pe marginea căzii pentru a facilita ieșirea reptilei din apa. Aceleași materiale pot fi puse și pe fundul căzii pentru ca iguană să nu alunece în timp ce se bălăcește.
Din când în când, mai ales când o iguană a suferit de o boală, veți observa urme de fecale sau materiale prinse pe sau între solzi. Această mizerie nu va fi înlăturată doar cu o lungă baie. După ce lăsați iguană să stea ceva vreme în apa, folosiți o periuță de dinți pentru copii sau un prosop pentru a înlătura mizeria. Dacă nu reușiți să curățați pielea reptilei, puteți pune foarte puțin săpun sau șampon pentru copii pe prosop sau periuța (țineți minte că săpunul și substanțele dezinfectante pot irita pielea, ochii și gură iguanelor). Frecati ușor zonă murdară, după care mai lăsați reptila să se bălăcească pentru 15 minute în apă caldă. S-ar putea să fiți nevoiți să repetați procesul de câteva ori până când mizeria va fi în totalitate înlăturată. Orice rămășițe imposibil de curățat vor fi îndepărtate atunci când iguana va năpârli.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain