Betta splendens

Betta Splendens

Este un pește extrem de frumos, colorat într-o nuanță de roșu aprins, se face remarcat imediat în acvariu datorită acestei culori. La maturitate ajunge până la 10 cm lungime; femela este puțin mai mică, ajungând până la 8 cm.

Temperatura agreată este de 24-30 de grade; valabil și pentru alte specii, temperatura este importantă, nu puneți în același acvariu pești care agreează temperaturi diferite gândindu-vă că 2-3 grade în plus sau în minus nu contează.

Se împacă bine cu majoritatea altor specii. Nu se recomandă sub nici o formă prezența a mai mult de 1 mascul adult într-un acvariu. Aripioarele masculului cresc foarte lungi pe când cele ale femelelor rămân relativ scurte. Nu se recomandă să fie ținuți cu alte specii cu înotătoare lungi sau cărora le place la rândul lor să ciupească înotătoarele lungi ale altor specii. Este omnivor consumând marea majoritate a hranei administrate celorlalte specii.

Ca și în cazul celorlalte specii, este recomandat ca indivizii aleși pentru reproducere să fie hrăniți în prealabil timp de 1-2 săptămâni cu hrană vie. Acvariul ales pentru reproducere trebuie să conțină apă cât se poate de curată pentru a nu avea probleme ulterioare cu peștii nou născuți. Ca hrană vie puteți administra, larve de țânțari inclusiv hrană congelată. A nu se uita că hrană congelată pierde prin congelare o parte din vitamine, ca supliment nutritiv se poate folosi gălbenușul de ou fiert și uscat în prealabil apoi mărunțit.

Temperatura recomandată pentru reproducere este de 28-30ºC, iar nivelul apei trebuie să fie cuprins între 5 și 15cm. Evitați filtrarea – betta preferă apa stătută și fără curenți, nu este nevoie nici de aerator. Cu cât este mai puțin adâncă cu atât ușurați munca masculului de a pune icrele în cuibul de spumă. Nu uitați, este recomandat de asemenea ca fundul acvariului să fie liber – fără pietriș sau alte decorații. Recomandat este și capacul pentru acest acvariu, astfel evitați schimbări de temperatură în aerul aflat deasupra apei. Nu uitați, icrele se vor afla în timpul eclozării în spuma aflată la suprafață și deasupra apei.

Să nu se introducă mai mult de o pereche în acvariul de reproducere, deoarece masculul devine foarte agresiv în cazul existenței altor indivizi în acvariu, indiferent de specia acestora, și cu atât mai mult dacă este un alt betta. În aproximativ 3-4 zile trebuie să se fi apucat de construirea cuibului de spumă. Dacă nu a făcut-o atunci înseamnă că perechea nu este dispusă sau pregătită de înmulțire. În acest caz puteți schimba eventual femela sau chiar perechea.
În timpul împerecherii puteți observa cum masculul curtează femelă, aducând-o mereu sub cuibul de spumă. Aici are loc o îmbrățișare a femelei de către mascul. De fiecare data câteva icre sunt eliberate de către femela, nefiind rare situațiile în care aceasta “cade” fără a se mișca la fundul bazinului. Este rolul masculului de a prelua de pe fundul acvariului icrele și a le aduce în cuibul de spumă.

Eclozarea are loc în 24-36 de ore. Masculul poate rămâne fără nici o problemă împreună cu puii până ce aceștia ajung la mărimea în care pot înota singuri. Acest lucru se întâmplă după aproximativ o săptămâna – după ce sacul vitelin s-a retras. Acesta este un bun moment de a scoate masculul din acvariu.

Pentru hrănirea puietului puteți folosi la început infuzori: parameci sau microviermi. Nu au fost rare situațiile când gălbenușul de ou a fost soluția pentru a aduce puii la vârsta în care pot mânca hrană puțin mai mare. Atenție însă la apă în acest caz sau nu vă treziți că aceasta se strică sau că hrană neconsumată de pe fundul bazinului mucegăiește. Puțin albastru de metil poate ajuta în această privință. Odată cu creșterea puilor, încercați să îi separați pe grupe de mărime – altfel riscați ca în afară de cei câțiva care au crescut exploziv să nu mai rămână alți indivizi în acvariu.

 

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM