Tritonii – Ce mănâncă, ce temperaturi preferă, cam cât cresc și cam cât trăiesc?

”Bună ziua! Am și eu în acvariu doi tritoni cu creastă cumpărați din Obor și aș vrea să știu mai multe despre ce mănâncă (eu îi hrănesc cu tubifex), ce temperaturi suportă și care ar fi cea mai preferată, cam cât cresc și cam cât trăiesc. Sunt fascinat de această specie și vreau să știu mai multe vă rog foarte frumos

Vă mulțumesc,
Vali

_______________________

Tubifex este ok. Mănâncă și râme, dar trebuie fie tăiate bucăți fie să fie foarte tinere, ca să poată să le înghită. Potrivită este și hrana vie pentru pești, se găsește la pet-shopuri. Practic, mănâncă orice nevertebrată mică pe care o poate găsi, inclusiv gândaci și alte insecte.

Temperatura apei:

  • sub 10°C – intră în hibernare
  • între 10°C și 25°C – ok
  • peste 25°C – au tendința să părăsească apa

Adâncime apă – 15 cm sau mai mult

Preferabil acvaterariu (paludariu) – încearcă să amenajezi acvariul cu o zonă „terestră” pe care tritonii să poată ieși din apă dacă simt nevoia. Poți pune în acvariu, dacă este suficient de mare, în centru, o piatră al cărei „vârf” să fie relativ plat și să iasă peste suprafața apei cu cca 5-10 mm (cu grijă însă, să nu spargi acvariul). Peste piatra respectivă poți pune niște mușchi verde. Atenție, tritonii tind să evadeze-este indicat să găsești o metodă să închizi partea de sus a acvariului, ca să nu aibă pe unde ieși; se strecoară și prin plase și se pot urca pe geam fără să alunece. Dacă închizi plasând peste acvariu un geam sau ceva similar, trebuie să asiguri ventilarea corectă și continuă a acvariului, altfel riști ca tritonii să se intoxice cu dioxid de carbon.

Triturus cristatus este cel mai mare dintre tritoni-crește până la 18 cm lungime și este destul de longeviv-poate atinge 25-27 de ani.