Sezonul rece – măsuri de prevenire a răcelilor

Sezonul rece, prin schimbările de temperatură, poate să creeze probleme de sănătate pisicii de apartament, mai ales dacă aceasta are acces la balcoane sau la pervazul ferestrei sau dacă iese din când în când pe afară.

În general, pisicile, deși este cunoscut faptul că preferă căldura, sunt foarte rezistente la frig și știu să găsească cele mai calde locuri din casă. Dar variațiile de temperatură le pot cauza probleme, mai ales dacă în casă este de obicei curent. Așadar, este recomandabil ca, la venirea sezonului rece, să luați câteva măsuri care să protejeze pisica de o eventuală răceală.

Întâi și întâi veți restricționa accesul pisicii la balcon, mai ales dacă balconul nu este închis. Pentru a vă asigura că în casă nu este curent, puteți confecționa pernuțe speciale, subțiri, alungite și umplute cu cârpe, pe care le veți așeza în dreptul pragurilor și pe pervazul ferestrelor, pe unde intră de obicei curentul și unde pisicile au în general obiceiul să stea pentru a privi afară. Dacă aveți geamuri duble este și mai simplu, veți plasa pernuțele respective între geamuri.

Confecționarea unor astfel de pernuțe este foarte simplă; aveți nevoie de resturi de material de 80 cm lungime și cca 30 de cm lățime. Îndoiți materialul cca 1 cm la un capăt și coaseti în așa fel încât ulterior să puteți trece prin spațiul respectiv un șnur. Apoi coaseti materialul pe dos pe lungime, pentru a obține un sul lung, începând din capătul opus capătului deja cusut și rezervat pentru șnur. Întoarceți pernuța astfel obținută pe față, introduceți șnurul cu un ac de siguranță și apoi umpleți-o cu cârpe curate și resturi de melană sau de lână. Când s-a umplut, strângeți șnurul și legați cu un nod ușor de desfăcut sau o fundiță.

Ca măsură suplimentară și pentru a ajuta organismul pisicii să treacă cu bine de această perioadă, puteți să-i administrați vitamine, în special vitamina C.

Foto: Public Domain

Leave a Reply