Reproducere – Îngrijirea femelei înainte de naștere

Perioada de dinainte de naștere se numește perioada prenatală.

Perioada de gestație la câini durează 63 de zile cu o decalare a termenului cu +,- 5 zile.

După aproximativ 35 de zile de sarcină, procentul caloric de care are nevoie femela crește considerabil, are astfel nevoie de aproape de două ori mai multă mâncare ca de obicei; când va începe să alăpteze, cantitatea de mâncare necesară va fi și mai mare, cam de trei ori mai mult decât în mod normal.

Exercițiile pe care câinele le face în mod regulat nu sunt interzise în mod normal în primele 4-6 săptămâni de sarcină; excepție fac cazurile în care, din diverse motive care țin de sănătatea și vârsta femelei, medicul veterinar consideră că trebuie oprite.

Nu suplimentați aportul de calciu în organism și nici al altor vitamine, pot provoca dereglări ale organismului și pot afecta puii, cel mai bine este să consultați medicul veterinar și să cumpărați hrană specială pentru femele gestante care conține toate suplimentele de care are nevoie în această perioadă.

Dacă nu sunteți siguri că femela este gestantă aveți două variante prin care puteți să aflați: după aproximativ 25 de zile de sarcină testul cu ultrasunete va detecta bătăile inimii viitorilor pui, sau după 35 de zile se poate face un test de sânge care va confirma dacă este sau nu gestantă; prin aceste metode nu se determină însă și numărul puilor pe care urmează să-i nască. Dacă vreți să aflați numărul puilor, atunci este nevoie de o radiografie, după 45 de zile de sarcină scheletul puilor este format și se poate spune cu exactitate la câți cățeluși să vă așteptați.

Pregătiți din timp locul unde va sta femela cu puii săi, trebuie să fie confortabil pentru ea, să aibă destul loc și să poată ajunge cu ușurință la pui.

Când termenul limită se apropie, consultați temperatura câinelui, când scade sub 39 de grade este un semn că momentul nașterii se apropie.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM