rasul-animalul-national-al-romaniei

Râsul, animal emblematic pentru România

Alături de ursul brun și de zimbru, râsul (Lynx lynx carpathicus sau râsul carpatic, o subspecie a râsului eurasiatic) este considerat un animal emblematic pentru România, deși niciunul dintre aceste animale nu a fost desemnat în mod oficial. Râsul carpatic este al treilea cel mai mare prădător din țara noastră, după urs și lup, și cea mai mare felină europeană.

Aspectul râsului

Râsul este o felină ușor de distins datorită smocurilor de păr din vârful urechilor, care îi cresc acuitatea auditivă. Dacă acel păr le-ar fi îndepărtat, auzul râșilor ar fi afectat. Ei trăiesc în pădurile de conifere și preferă anotimpurile friguroase. Se adaptează foarte ușor la temperaturi scăzute, și chiar și înoată în ape reci.

Despre hrana râsului

Râsul este foarte agil, ceea ce îl avantajează în fața altor prădători mari. El vânează în special păsări și iepuri, atacându-i prin ambuscadă. Blana îl ajută să se camufleze în natură și să aștepte momentul prielnic de atac. Râșii adulți au nevoie să consume aproximativ două kilograme de carne pe zi.

Contactul cu omul

Râsul preferă să evite pe cât posibil omul. Nu îi atacă voit, însă îl poate omorî prin mușcătură sau lovitură cu laba. Acest lucru se întâmplă foarte rar. 

Râsul este o specie emblematică pentru pădurile de conifere din România și se bucură de o importanță culturală și ecologică semnificativă. Din păcate, din cauza defrișărilor și vânătorilor, populația de râși din România a fost grav afectată și a fost pe cale de dispariție în urmă cu câțiva ani.

În urma acțiunilor de conservare și protecție a speciei, râsul a fost declarat specie protejată în România. Acest lucru a dus la o creștere a populației de râși din țară și la o îmbunătățire a habitatului lor natural. În plus, au fost luate măsuri pentru a limita vânătoarea și pentru a promova turismul ecologic, astfel încât să fie protejate și zonele naturale unde trăiește râsul.

Este important să se continue eforturile de protecție a râsului și a habitatului său, astfel încât să se asigure supraviețuirea acestei specii valoroase pentru mediul natural din România.

Leave a Reply