combaterea-inmultirii-animalelor-fara-stapan

Combaterea înmulțirii animalelor fără stăpân

Cățeii fără stăpân, care cutreieră străzile, maidanele pline de gunoaie și periferiile orașelor, trăiesc de pe o zi pe alta din resturile de mâncare pe care le găsesc sau din vânarea animalelor mici (șobolani, păsări bolnave, veverițe și alte animale). Ei sunt adesea bolnavi, în mod cert infestați cu paraziți, mereu în pericol. 

Când se adună în haite, nu suferă doar ei, ci oricine se întâmplă să treacă prin zona pe care aceștia o consideră teritoriul lor. Din cauza înfometării, a izolării față de om și a modului în care în mod firesc comportamentul canin se transformă într-unul sălbatic în viața de haită, ei devin agresivi și pot provoca evenimente tragice. Câinii fără stăpân sunt un pericol real pentru oameni – sute de persoane au fost mușcate și, din păcate, sunt prea multe cazuri în care victimele au suferit răni grave, au fost desfigurate sau chiar și-au pierdut viața. 

Prin acțiuni simple, care însă au ca rezultat combaterea înmulțirii animalelor fără stăpân, fiecare dintre noi putem preveni atacurile câinilor maidanezi.

Soluții pentru combaterea înmulțirii animalelor fără stăpân

Sterilizarea câinilor de companie

Toate persoanele care dețin orice animale de companie trebuie îndemnate să le sterilizeze cât mai repede, atât pentru sănătatea și siguranța animalelor, al căror comportament se modifică în urma acestei operații (nu mai sunt motivate să plece de acasă sau să se lupte cu alte animale), cât și pentru a evita situațiile în care nu vrea nimeni nou-născuții, care, din păcate, adesea riscă să ajungă în stradă (unde cresc și se înmulțesc la rândul lor, perpetuând problema). Sunt multe informații disponibile despre care este vârsta optimă de sterilizare a animalelor și siguranța acestei operații de rutină, așadar nu există niciun motiv pentru a amâna. 

Animalul nu se oferă cadou

Evitați să oferiți căței cadou! Un animal de companie reprezintă o responsabilitate și trebuie asumată de noul proprietar. Un cățel are nevoie de atenție, de îngrijire corespunzătoare și iubire. El trebuie plimbat în fiecare zi, trebuie hrănit, pieptănat, deparazitat, vaccinat. Fiecare persoană în parte decide dacă poate să își asume responsabilitatea pentru o altă viață. Poate cuiva îi surâde ideea de a avea un animal de companie, dar când se trezește în fața faptului împlinit poate să-și dea seama că nu este ceea ce și-a dorit. Iar dacă cedați rugăminților copiilor, trebuie să vă asumați de fapt că aceștia nu vor putea decât în rare cazuri să se ocupe cu adevărat de creșterea, educarea, hrănirea și igiena cățelului primit cadou.

Nu hrăniți animalele de pe stradă

Aceasta este o măsură pe care iubitorii de animale cu greu pot lua decizia de a o aplica. Principiul este acela că animalele străzii nu se vor aduna și nu vor forma haite periculoase într-un loc dacă în zona respectivă nu există surse de hrană. Așadar, pentru a evita pericolul de a avea haite în zona în care locuiți, acordați atenție locului în care aruncați resturile alimentare, astfel încât câinii să nu poată ajunge la ele. Iar dacă observați că în zonă a apărut un câine maidanez, nu îl hrăniți pe stradă, ci îngrijiți-vă de prinderea și sterilizarea acestuia, apoi să îi căutați și să îi găsiți un stăpân.

Exemple pozitive din alte țări

Olanda a devenit în anul 2016 prima țară din lume fără maidanezi. Iată ce măsuri au luat pentru a eradica fenomenul vagabondajului canin. Chiar dacă măsurile nu sunt impuse în România prin legislația în vigoare, fiecare dintre noi are responsabilitatea proprie să aplice aceste reguli. 

Combaterea înmulțirii animalelor fără stăpân se poate face prin mici acțiuni personale care contează enorm. Cățeii ar trebui să rămână cei mai buni prieteni ai omului și nu aruncați în stradă pentru a se îmbolnăvi și a deveni agresivi față de oameni.

Leave a Reply