Pot învăța pisicile să facă la litiera la orice vârstă?

„Dragă echipă „Animalutze”,

Am găsit acest articol despre cum să învățăm pisicile să folosească lădița, mi se pare un articol bun însă am o întrebare. Pot învăța pisicile asta la orice vârstă?

Am un motănel de 5 anișori și la anul mă voi muta în alt oraș și nu pot lăsa motanul acasă și va trebui să-l iau cu mine. Este cumva prea mare ca să-l învăț așa ceva?

Menționez că locuiesc la casă, aici este liber motanul meu, umblă hai-hui, dar dacă mă voi muta, […] îmi voi lua motanul cu mine, dar îmi voi permite doar un apartament. Voi căuta proprietari care acceptă animale în casă (asta-i prioritatea mea), sunt sigură că voi găsi….vreau doar să știu dacă sunt șanse să-mi învăț motanul acest lucru elemntar ținând cont de vârsta lui.

Menționez că sunt foarte atașată de motanul meu și și el mă iubește pe mine cel mai mult din familie ținând cont că-l am de la vârsta de doi ani.

Am multă răbdare și aș invetsii multă dragoste, timp și răbdare să-l învăț cum să folosească lădița.

Vă mulțumesc anticipat!”

_______________________

Pisicile sunt animale curate, iar reflexul de a săpa în pământ sau nisip în vederea rezolvării necesităților este posibil să se manifeste chiar și fără o educație în acest sens, mai ales la animalul adult. Încercați întâi să faceți un experiment, ținând motanul în casă câteva zile și puneți-i la dispoziție o litieră cu nisip. S-ar putea să aveți plăcuta surpriză ca motanul să folosească litiera din prima, din simplul motiv că textura nisipului îi este cea mai „la îndemână”, în defavoarea podelelor sau a covoarelor.

Pe de altă parte, problema adaptării la litieră este cea mai ușor de rezolvat. Există o situație mai complicată de soluționat, și anume obișnuința motanului de a hoinări pe afară. Pisica, odată obișnuită să colinde, se resemnează cu greu să stea în apartament și trebuie să manifestați fermitate și hotărâre și să nu cedați insistențelor cu care motanul va cere să fie lăsat afară. Prin urmare, vă recomandăm să începeți de pe acum să obișnuiți motanul să petreacă în casă majoritatea timpului, restricționându-i progresiv, pe perioade din ce în ce mai îndelungate, accesul afară. În acest fel veți realiza o tranziție acceptabilă pentru motan de la viața de plimbăreț la cea de casnic.

Mult succes!!