Persana – un ghem pufos cu o personalitate încântătoare!

Originea pisicilor persane

Originile acestei pisici de o rară frumusețe sunt necunoscute – există presupuneri conform cărora persana este de origine asiatică; prin încrucișări, s-a obținut forma actuală, sub care o cunoaștem cu toții.

Aspectul

Rase de pisici- pisica Persană
Pisica Persană

Sub aparențele de animal greoi și gras, date de blana stufoasă, cu fir lung, se ascunde o pisică compactă, al cărei corp trebuie să fie și puternic, solid, dar și suplu, în același timp. Musculatura persanei ideale este puternică și bine dezvoltată iar osatura este robustă și bine proporționată. Spatele este scurt și drept iar coada, purtată mai jos decât în cazul altor rase de pisici, dar necurbata, trebuie se fie relativ scurtă, în perfectă armonie cu restul corpului. Pieptul trebuie să fie larg dar nu exagerat de masiv iar picioarele, terminate cu pernițe rotunde și compacte, trebuie să fie drepte.

Blana persanei – deasă, stufoasă și cu fire lungi, este alcătuită din două straturi; stratul de „sub-păr”, care este foarte des, determină stratul de păr superior să stea „înfoiat”, în special în zona gâtului, ca un guler, continuat pe piept și între picioarele din față.

Întreținerea blănii persanei este laborioasă, datorită tendinței firelor de a se încâlci și de a se „împâsli” – dacă intenționezi să achiziționezi o persană trebuie să iei în calcul faptul că necesită îngrijirea zilnică a părului. Dacă părul nu este îngrijit corespunzător și se inclaceste, sub fiecare nod pot apărea leziuni ale pielii, neplăcute atât pentru pisică, cât și din punctul de vedere al tratamentului pe care îl necesită.

 

Rase de pisici- pisica Persană
Pui Persană

Capul persanei este rotund și scurt, cu osatura largă, masiv; craniul este lat iar din profil, se observă alinierea perfectă dintre între frunte, nas și bărbie. De foarte multe ori, din pricina acestei particularități, pisica pare „supărată” – o persană ideală, întrunind totuși acest deziderat, ar trebui să aibă o expresie plăcută a feței.

Fălcile puternice se închid într-o mușcătură corectă iar gâtul susține, prin lățime și o musculatură bine dezvoltată, capul masiv al persanei-este scurt, gros și puternic.

Urechile persanei sunt mici, triunghiulare, ușor curbate, plasate mai jos decât la majoritatea raslor de pisici, și nu ies prea mult din conturul rotunjit al capului. Ochii, în ton cu culoarea blănii, sunt mari, expresivi, larg deschiși și rotunzi, plasați la distanță unul față de celălalt.

Temperamentul

Din punctul de vedere al temperamentului, persana este o pisică afectuoasă, calmă și tăcută în general, care preferă să doarmă toată ziua sau să se joace. Sunt pisici „mâncăcioase”, și este recomandabil să le fie supravegheate atent tendințele de îngrășare. Foarte rar, au „excese de energie”, pe care le consumă repede, în general persana fiind o pisică destul de comodă și chiar un pic leneșă.

Foto: pixabay.com