Patrupedele „dolofane” slăbesc cu ajutorul stăpânului

Animalele de companie pot avea probleme cu greutatea în aceeași măsură ca și stăpânii lor. Îngrășarea este asociată de cele mai multe ori cu alimentația inadecvată, însă și rasa, înaintarea în vârstă și diferitele problemele medicale pot avea un rol atunci când animalele de companie devin supraponderale. Totuși, stăpânii unui animal de casă mai „grăsuț” pot lua măsuri pentru ca patrupedul să ajungă la greutatea optimă.

Proprietarii de pisici supraponderale trebuie să-și încurajeze patrupedele să facă mai multe exerciții fizice. Asta înseamnă că reprizele de joacă trebuie prelungite și atenția acordată pisicii trebuie să vizeze mai multă mișcare din partea patrupedului. De asemenea, stăpânul unei pisici care a luat foarte mult în greutate îi poate ascunde acesteia mâncarea prin casă. Felina va arde mai multe calorii căutând hrana.

Câinii se bucură de plimbări regulate alături de stăpân și în acest mod pot scăpa de kilogramele în plus. Un avantaj major îl au persoanele care dispun de o curte în care câinele să facă mai multă mișcare, independent de plimbările zilnice. Și jucăriile împrăștiate prin curte îi pot oferi câinelui nenumărate oportunități de a fi activ.

Îmbătrânirea poate fi un alt factor al îngrășării la animalele de casă. Patrupedele nu mai au la fel de multă energie și au nevoie de mai puține calorii. În această situație, schimbarea alimentației animalului este esențială pentru a-l feri de kilogramele în plus. În afară de alimentație și îmbătrânire, mai există un factor genetic care poate provocă creșterea exagerată în greutate. Astfel, unele rase, precum labradorul și cockerul spaniol, sunt predispuse la îngrășare.

Experții în alimentația animalelor recomandă oricărui proprietar de animale să nu înceapă vreun regim de pierdere în greutate pentru patrupedul său fără să ceară părerea unui medic veterinar înainte. O consultație din partea unui specialist va oferi informații cu privire la motivul îngrășării animalului și la cea mai bună metodă de abordare a unui regim de slăbire.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain