Plimbarea câinelui cu mașina, o plăcere sau un chin?

În general, câinii apreciază plimbările cu mașina, fiind foarte încântați să-și însoțească stăpânii peste tot unde aceștia merg și să poată privi lumea în mișcare prin luneta automobilului. Cu toate că majoritatea adoră plimbările în mașină, există câini care, din diverse motive, fie refuză să se urce în mașină, fie se agită tot drumul, fie vomită.

Dacă aveți un astfel de câine care se manifestă prin teamă sau anxietate când este vorba de plimbarea cu mașina, ar fi ideal să încercați să descoperiți întâi care a fost situația (sau situațiile) care au generat reacția negativă a câinelui față de autovehicul. Este important să vă amintiți dacă i-a fost întotdeauna (de mic) teamă de mașină sau dacă teama și anxietatea au apărut mai târziu, și eventual în urma cărui eveniment.

Teamă câinelui de mașină din cauza asocierii negative

Mulți câini încep să se teamă de drumurile cu mașina, deoarece le asociază cu situații neplăcute – este cazul câinilor transportați cu mașina la veterinar și care în rest nu prea au parte de plimbări cu autovehiculul. Imaginați-vă cum ați reacționa dumneavoastră, ca om, față de metrou, de exemplu, dacă la capătul drumului ar trebui întotdeauna să faceți o injecție! Exact la fel reacționează și câinele, care învață că vizitele la veterinar sunt întotdeauna precedate de episodul în care trebuie să urce în mașină, să stea înăuntru în timp ce „pământul” se mișcă și brusc să se trezească ajuns, ca prin farmec, exact în locul unde, de fiecare dată, se întâmplă ceva înfricoșător, dureros sau doar pur și simplu neplăcut.

Dacă patrupedul dumneavoastră ar putea avea acest motiv să se teamă de mersul cu mașina, adică se teme de rezultatul plimbării, nu de mașină în sine, puteți încerca înmulțirea drumurilor „inofensive” sau cu final plăcut pentru câine. De exemplu, alegeți pentru plimbarea zilnică un parc mai departe de casă sau mergeți cu mașina chiar și dacă parcul e la doi pași; mergeți la veterinar și atunci când nu e nevoie de vaccin sau alte tratamente, rugând veterinarul doar să mângâie câinele și eventual să-i dea și câte o gustare. Urcați de câteva ori câinele în mașină și dați câteva ture în jurul casei, ca apoi să coborâți din mașină tot acasă. În acest fel, în timp, câinele vă învață că mersul cu mașină nu este neapărat ceva cu urmări neplăcute și că adesea urmările sunt chiar dezirabile.

Teama câinelui de mașină în sine

Este posibil ca prietenul canin să se teamă de mașină în sine; aspectul, dimensiunea, mirosul interiorului, zgomotul motorului, mișcarea, sunt tot atâția factori potențiali de stres, care pot genera teamă sau chiar reacții somatice-urinare spontană, vomă etc.

În această situație nu există neapărat un moment anume care a generat teama; câinele se poate teme de mașini în general sau de o mașină anume (de exemplu, un câine care mergea cu plăcere în mașina veche dar vomită instantaneu în mașina nouă, sau refuză să se urce în ea). Factorii declanșatori sunt greu de găsit și aproape imposibil de înlăturat. Este suficient ca pielea în care este îmbrăcat volanul să aibă un miros mai înțepător decât tolerează câinele sau ca mașina să fi fost pornită când câinele era relaxat și sperietură sunetului puternic și brusc să fi rămas întipărită în memoria patrupedului.

În această situație cea mai indicată metodă este desensibilizarea. Desensibilizarea este procedeul prin care se combate fobia expunând câinele treptat și gradual la stimulul care produce teamă. Astfel, în primele câteva zile, doar veți plimba câinele în jurul mașinii parcate, fără a avea motorul pornit. Apoi veți deschide portierele mașinii și veți repeta plimbarea în jurul mașinii, eventual jucându-vă cu câinele și oferindu-i câte o gustare. După alte câteva zile veți încerca să determinați câinele să intre în mașină, răsplătindu-l de fiecare dată când o face de bunăvoie și fără a-l forța dacă refuză să intre.

Puteți antrena câinele în jocurile care îi plac, ascunzându-vă de el în mașină sau intrând pe o parte și ieșind pe cealaltă, până când, la un moment dat, câinele vă va urma. Continuați acest joc o perioadă, până când câinele intră cu plăcere în mașină, și în tot acest răstimp jucați-vă acest joc lăsând portierele deschise și motorul oprit. După ce ați depășit această fază, puteți începe să închideți portierele una câte una, până când ajungeți să închideți toată mașina, lăsând câinele afară de îndată ce dă semne că vrea să iasă. Recompensați de fiecare dată câinele la intrarea de bunăvoie în mașină. Odată obișnuit să stea în mașină cu motorul oprit și ușile închise, porniți motorul și stați pur și simplu cu câinele în mașină, cu motorul pornit. La fel, de îndată ce vrea să iasă, deschideți-i portieră. Când considerați că este capabil să stea destul de mult timp în mașină, cu motorul pornit, este timpul să treceți la următoarea etapă, rulând autovehiculul câțiva metri. Observați reacția câinelui – la primul semn că vrea să iasă din mașină sau că vrea să vomite, opriți și lăsați-l să iasă. Veți prelungi aceste plimbări gradat, de-a lungul a mai multor zile, până când, de la câțiva metri, ajungeți la câțiva kilometri. Din acest moment puteți considera că desensibilizarea a fost făcută cu succes.

Odată desensibilizat, este bine ca prietenul dumneavoastră canin să beneficieze de plimbări cât de cât regulate și dese, măcar o dată pe săptămână, ca să nu-i revină temerile în cazul în care nu intră prea multă vreme în contact cu situația care îi provocase teamă în trecut. Plimbările acestea regulate trebuie să aibă o componentă plăcută pentru câine, de exemplu să-l transporte către un parc sau alt loc preferat de joacă. Recompensați de fiecare dată câinele când intră în mașină.

Prevenirea fricii de mașină

Pentru a preveni apariția temerilor câinelui legate de mașină sau de drumurile cu mașină, este bine să respectați următoarele principii încă de când cățelul este mic:

  • Nu porniți mașina când câinele nu este încă urcat în mașină – zgomotul brusc al pornirii motorului l-ar putea speria;
  • Nu țipați la câine dacă refuză să intre în mașină; mai bine antrenați-l într-un joc care îi place și faceți-l să intre în mașină în joacă;
  • Nu folosiți mașina numai pentru drumuri cu finalitate neplăcută pentru câine (vaccin, deparazitări interne, alte intervenții medicale);
  • Nu mergeți la veterinar numai când este necesar un tratament – mergeți și când câinele este sănătos, doar pentru că veterinarul să-l mângâie.

Articol scris de: Messa
Foto: emmip