Papagalul – Cauzele morții subite la peruș

” Salutare! Acum șase ani mi-au murit cei 2 peruși. Erau băiat și fată. De atunci mă tot bântuie întrebarea: de ce au murit? Curios este faptul că au murit la o diferență de aprox. 20 de minute. Nu am observat absolut nimic diferit la ei, niciodată. În ziua când au murit, stăteau amândoi pe geamul deschis (sigur, aveam plasă la geam), ca de obicei. Deodată, fata a căzut pur și simplu jos. Eu nu eram de fată, așa că nu pot spune dacă a mai dat din aripi, încercând să-și recapete echilibrul, fiindcă probabil a vrut să meargă pe marginea ferestrei și s-a împiedicat sau ceva. Însă nu s-a mai ridicat singură de jos, așa că mama a luat-o în mană, doar că ea nici nu a mai încercat să zboare. Ne-am gândit că s-a lovit foarte grav în cădere, insă nu ne dădeam seama DE CE a căzut. Băiatul cade și el după câteva minute… L-am pus în colivie, pe grătărel, însă nu se putea ține pe picioare deloc. Încercam să îl așez pe bară, însă îi simțeam picioarele moi și nu mai avea putere, așa că l-am așezat pe o parte, culcat, sperând că își vă reveni. …Timp în care eu o țineam pe fetită, care murea în palma mea. După cum am zis mai sus, băiețelul s-a mai chinuit în jur de 20 de min. Nu se zbătea, parcă doar încerca să își miște picioarele, dar atât. Menționez că aveau tot ce le trebuia: mei simplu, baton cu mei cu fructe, le puneam vitamine în apă exact așa cum ne recomandase medicul veterinar, nisip, calciu, le dădeam morcov, aveau jucării și în fiecare dimineață li se făcea curat în colivie și li se schimba apa. Iar mâncarea o cumpăram întotdeauna de la magazine pentru animale, nu luam miei de la tarabă sau mai știu eu de unde. Sper că îmi veți răspunde la întrebare. Aveam 12 ani și încă îmi pare așa de rău că au murit. 🙁 „

_______________________

Ne pare tare rău să citim o poveste atât de tristă… Perușii (și, în general, păsările), sunt ființe foarte sensibile și pot muri subit din foarte multe cauze.

Acum câțiva ani au murit subit 38 de peruși la un show de frumusețe (la care erau peste 350 de păsări). Pur și simplu, perușii cădeau în cuști, fără niciun alt simptom. Cei prezenți la expoziție au bănuit că era ceva în neregulă cu aerul din încăperea unde se ținea evenimentul, așa că au fugit afară, cu cuștile în brațe (și au salvat restul păsărilor, care, cel mai probabil, ar fi murit altfel. Ulterior, un medic care a analizat câțiva dintre perușii morți, a constatat că muriseră din cauza congestiei și hemoragiei pulmonare.

Adevărul e că, atunci când o ființă are un apărat respirator atât de mititel (și de sensibil la orice), cum au perușii, e suficient să nu fi aerisit suficient casa și pot începe să se simtă rău! Gândește-te că, pe vremuri, minerii foloseau canari ca să se asigure că în anumite zone din mină nu erau cantități periculoase de monoxid de carbon. Luau cu ei canari și, dacă mureau canarii, era clar că ceva nu era deloc în regulă în aerul din incinta în care munceau…

Știai, de exemplu, că până și o simplă tigaie de teflon pusă pe foc în aceeași încăpere cu un peruș poate fi fatală? Sau că sunt o mulțime de boli, cauzate de viruși, bacterii și ciuperci, care nu dau simptome decât când e prea târziu sau, pur și simplu, nu dau niciun semn înainte ca pasărea să moară subit?

În orice caz, din ce povestești, ai avut grijă cum trebuie de ei și ceea ce s-a întâmplat mai mult ca sigur nu putea fi prevenit în niciun fel. Și, chiar dacă nu știi de ce au murit (și nimeni nu va putea să-ți dea vreodată un răspuns sigur), este foarte important că ai avut grijă de ei cum ai putut mai bine.