Ocicat – pisica de rasă cu aspect sălbatic și fire prietenoasă

Despre pisica Ocicat

Ocicat este o rasă destul de rară de pisici a căror blană patată le dă un aspect asemănător cu cel al pisicilor sălbatice. Numele de Ocicat vine de la asemănarea cu pisica sălbatică, Ocelot. În ciuda aparențelor, pisicile Ocicat nu au vreo genă „sălbatică„. Această rasă este rezultatul încrucișării dintre pisica Siameză cu pisica Abyssinian și mai apoi cu American Shorthair.

Istorie

Rase de pisici - Pisica Ocicat
Pisica Ocicat

Prima pisică din rasa Ocicat s-a născut în anul 1964, în Michigan, Statele Unite ale Americii, unde o crescătoare de pisici, pe nume Virginia Daly, a încrucișat o Abyssiniana pătată cu o Siameză. Prima generație de pui arăta ca pisicile Abyssiniene, dar rezultatul surprinzător a venit la a doua generație. Pisica din rasa Ocicat a apărut când s-a născut Tonga, o pisicuța cu blana pătată.

Acest pui semăna foarte mult cu o pisică sălbatică și a primit porecla „Ocicat”, din partea fiicei doamnei Daly. După ce împerecherile între părinții pisicuței Tonga au continuat, tot mai mulți pui s-au născut cu blana patată, rezultând baza rasei Ocicat. Recunoașterea de către Cat Fanciers’ Association din SUA a venit în 1966 iar rasa a fost acceptată în concursuri începând cu 1987. Un an mai târziu, primul exemplar ajunge în Marea Britanie, unde Ocicat câștigă și mai multă popularitate decât în SUA.

Aspect

Rase de pisici - Pisica Ocicat
Pisica Ocicat

Ocicat este o pisică de talie medie spre mare. Corpul acestei pisici este atletic, foarte solid cu o musculatura bine definită. Există 12 variații de culori ale blănii, asociate rasei, ca maro-deschis, ciocolatiu, argintiu, albastru sau cafeniu. Capul pisicii este mai lung decât lat iar botul este lat și bine definit. Petele caracteristice acestei rase sunt clare, cu modele distincte, situate pe umeri, lateralele corpului, picioarele din spate și pe burtă. Aspectul suplu al mișcărilor este accentuat de blana scurtă, lipită de corp, de picioarele musculoase și de coada lungă.

Temperament

Deși Ocicat arată ca o pisică sălbatică, temperamentul acestor pisici este departe de a fi feroce. Datorită faptului că este foarte devotată stăpânilor, Ocicat a fost de multe ori catalogată ca „un câine în piele de felină”. Pisicile Ocicat sunt destul de extrovertite și nu se ascund în preajma străinilor. Mai mult, ele chiar caută atenție de fiecare dată când au ocazia.

Rase de pisici - Pisica Ocicat
Pisica Ocicat

Ocicat sunt destul de istețe și ușor de dresat. Astfel, pot fi învățate să meargă în lesă, să răspundă la comenzi și se pot adapta foarte ușor la regulile impuse de stăpân. Firea lor foarte sociabilă face ca unei pisici Ocicat să-i fie destul de greu să stea singură acasă dar, în compania unui alt animal de casă, se poate simți foarte bine. Ocicat sunt recunoscute pentru faptul că sunt foarte jucăușe, curioase și nu sunt niciodată agresive.

Caracteristici

Dieta unei Ocicat este aceeași ca și a oricărei alte rase de pisici, iar blana scurtă nu are nevoie de îngrijire excesivă. Această rasă de pisici nu este predispusă vreunei probleme de sănătate specifice iar fondul genetic îi oferă vigoare și vitalitate. Ocicat cântărește între 2,5 și 6,5 kilograme și trăiește aproximativ 15 ani.

Mihail Grigore
foto: Tom Bjornstad