Despre pisica siameză
Siameza este una dintre cele mai ușor de recunoscut rase de pisici orientale. Locul de origine al acestei rase nu este identificat exact dar se crede că ar fi Asia de Sud-Est. Se spune că aceste pisici sunt urmașele pisicilor sacre din Siam (astăzi Thailanda). În Thailanda sunt numite Wichien-maat, care înseamnă „Diamant selenar”. În secolul 20 pisicile siameze au devenit una din cele mai populare rase de pisici din Europa și America de Nord.
Origini
Siameza este una dintre rasele originale din Siam, iar primele mențiuni ale acestor pisici datează din secolul al 18-lea, când au fost descrise și ilustrate într-un manuscris numit „Tamra Maew” (Poemele pisicii). În 1878 președintele Statelor Unite ale Americii, Rutherford B. Hayes, a primit cadou din partea Consulului american în Bangkok, pe „Siam”, prima pisică siameză documentată în afara Asiei.
În 1884, Consulul britanic în Bangkok, Edward Blencowe Gould, i-a dăruit surorii lui, aflată în Marea Britanie, o pereche de pisici siameze, pe nume Pho și Mia. Perechea a fost adusă, în 1885, la o expoziție din Londra, unde modul în care arătau, și felul distinct în care se comportau, a stârnit multă atenție. Cei trei pui ai perechii, născuți în același an, au murit repede, fără să știe cu siguranță cauza deceselor.
În 1886 o altă pereche de siameze a fost adusă în Marea Britanie. Localnicii nu mai văzuseră o astfel de pisică, siamezele arătând complet diferit față de rasele cu care erau obișnuiți britanicii. Siamezele nu erau corpolente, nu aveau capul foarte rotund și aveau niște urechi foarte mari. Pisicile i-au cucerit repede pe iubitorii de animale și au urmat mai multe „importuri”, punându-se baza rasei din Marea Britanie.
În primii ani, britanii le numeau „Pisicile Regale din Siam”, crezându-se că aceste pisici erau crescute doar în familiile regale asiatice. Pe la mijlocul secolului trecut, popularitatea rasei s-a mărit și mulți crescători și arbitrii ai concursurilor de frumusețe felină au început să prefere pisicile cu o talie mai subțire, ca rezultat al împerecherilor selective. Astfel, siamezele au căpătat un corp din ce în ce mai lung, cu un cap alungit, picioare lungi și o coada subțire.
Cu timpul, crescătorii siamezelor „originale” au fost puși în situația de a fi respinși de la diferite concursuri. Diversele standarde, acceptate de-a lungul timpului, pentru această rasă au făcut ca multe exemplare să fie vândute necunoscătorilor cu eticheta de „siameză originală”, fără ca acest aspect să fie total documentat.
Caracteristici
Siamezele trăiesc, de obicei, între 15 și 20 de ani. Pisicile din această rasă sunt albe, având blana colorată la extremități. Felul în care este colorată blana acestor pisici se datorează unei mutații în producerea de melanină, care duce la albinism parțial. Mutația este influențată de căldură, astfel că blana este colorată doar în zonele cele mai reci ale corpului, cum ar fi membrele sau fața.
Toți puii de pisici siameze sunt născuți albi sau de culoare crem. Petele caracteristice rasei apar după primle patru săptămâni și pot avea culori precum brun, ciocolatiu, liliachiu sau albastru-cenușiu. Părul siamezelor este scurt, iar blana, care este strălucitoare, de obicei se întunecă odată cu înaintarea în vârstă.
Multe pisici siameze originale din Thailanda aveau o deformație a cozii, în forma unui nod, dar, cu timpul, această trăsătură a fost considerată inestetică și, în cele din urmă, eliminată de crescători, mai ales că respectivul defect genetic predispunea la apariția de astfel de noduri și în alte zone ale coloanei vertebrale, situație periculoasă pentru sănătatea și chiar viața pisicilor afectate.
De asemenea, „siamezele originale” sufereau de strabism, cauzat de aceeași mutație care produce și albinismul pisicilor. Privirea încrucișata a fost, de asemenea, considerată un defect și eliminată de înmulțirea selectivă. Astfel, siamezele de azi au ochii albaștri migdalați. Atât „nodul” din coadă cât și privirea încrucișată sunt încă prezente la pisicile care trăiesc pe străzile din Thailanda.
Temperament și sănătate
Pisicile siameze sunt foarte sociabile, sunt inteligente și afectuase. Se simt foarte bine în preajma oamenilor și caută permanent atenție, fiind uneori destul de gălăgioase. Având o fire activă, siamezele sunt și foarte sensibile și nu se acomodează foarte bine la noi medii sau persoane. Siamezele simt nevoia de companie a unei singure persoane mult mai puternic decât celelalte rase de pisici. Acest aspect poate fi legat de faptul că aceste pisici nu se descurcă foarte bine atunci când nu au stăpân.
Modul în care este colorată blana lor nu le ajută atunci când vânează. Siamezele nu sunt foarte active în timpul nopții pentru că ochii lor nu au „tapetum lucidum”, o structură care ajută alte rase de pisici să vadă în lumina slabă. Ca și alte rase de pisici cu blana albă și ochi albaștri, siamezele pot avea probleme cu auzul. Toate acestea fac ca pisicile siameze să nu fie adaptate vieții independente de oameni.
Mihail Grigore
foto: pixabay.com