Marele albastru de Gasconia

Originile rasei

Marele albastru de Gasconia este o rasă franțuzească foarte veche, care descinde direct din câinii Saint Huber, din care au fost crescuți și selecționați alți câini mari de hărțuială și gonitori. Contele Gaston Phoebus de Foix, întorcăndu-se la castelul sau dintr-o luptă pe malurile Rhinului, a luat cu șine câteva exemplare din câinii mănăstirii Saint Hubert din Ardeni.

Prin mai multe selecționări, la care a contribuit și climatul regiunii, au rezultat aceste tipuri de câini cu o frumoasă blană albastră. Astăzi, când vânătorile cu haite de câini mai s-au rărit, această rasă este aproape dispărută.

Trăsăturile rasei

Marele albastru de Gasconia impresionează prin blană și conformația corpului: talie mare, trunchi puternic, piept lat și adânc, spate destul de lung și solid, tendoane puternice la picioare, capul potrivit de puternic, alungit; nasul gros, bine dezvoltat; craniul puțin bombat; pielea obrajilor formează una sau două cute; ochii, sub pleoapele grele, au o expresie puțin tristă însă blândă și încrezătoare;

Urechile, caracteristice acestei rase sunt lungi, atașate foarte jos ajungând până la nas, fine și mătăsoase. Coada, puternică la bază, destul de lungă, este purtată în formă de seceră. Părul, este destul de gros și bogat, nu prea scurt; ceea ce frapează este însă coloritul: pete negre pe fond alb împestrițat tot cu puncte negre, ceea ce-i conferă un fel de reflexe albăstrui de ardezie; două pete negre pe fiecare parte a capului acoperind urechile și lăsând o dungă albă între ele iar pe creștetul capului un petec mic negru, oval, pe fond alb, acesta este simbolul rasei.

Este un câine liniștit, cu simț olfactiv deosebit; latră înăbușit; este devotat și curajos. De asemenea este un foarte bun câine gonitor și de hărțuială, folosit în special pentru vânătoarea de lupi, căprioare și iepuri.

Înălțime

  • Mascul 63 – 70 cm
  • Femelă 60 – 65 cm

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM
Foto: RanchoRosco / GFDL, cc-by-sa-3.0