Jucării pentru chinchila

Chinchilele sunt animale foarte active și curioase, care au nevoie să roadă obiecte pentru a-și păstra dinții într-o stare bună. Dacă aveți o chinchila este indicat să-i oferiți jucării cât mai variate pentru a o ajuta să se mențină activă și sănătoasă. Urmează o listă cu cele mai indicate obiecte care îi pot îmbunătăți viața rozătoarei preferate.

Baia cu nisip este absolut necesară pentru chinchile. Prin aceste băi, rozătoarele reușesc să-și mențină curată și sănătoasă bogată blană. De asemenea, baia cu nisip este foarte relaxantă și distractivă pentru o chinchila. Nisipul folosit pentru baia chinchilei este unul special și poate fi cumpărat din magazinele de specialitate. Recipientul în care se face baie trebuie să fie puțin mai mare decât animalul iar cantitatea de nisip necesară pentru o repriză de „bălăceală” trebuie să varieze între 2 și 5 grame.

Chinchila ar trebui să beneficieze de aceste băi speciale de două ori pe săptămână, însă numărul lor poate crește dacă simțiți că blană rozătoarei a început să se murdărească. Puteți folosi același nisip pentru mai multe băi, însă aveți grijă să verificați prezența gunoaielor după fiecare baie. Orice proprietar de chinchila trebuie să se pregătească pentru curățarea nisipului de pe toate obiectele din apropierea rozătoarei care tocmai a terminat baia.

Ca și în cazul celorlalte rozătoare, dinții chinchilelor cresc permanent pe toată durata vieții. Dantura este ținută într-o stare bună prin roaderea diferitelor obiecte. Chinchilele preferă să roadă crengi de salcie, măr și plop. Evitați crengile de vișin, cireș, arbori citrici, sequoia sau cedru, pentru că acestea pot fi toxice pentru animal. În comerț, puteți găsi pentru chinchila diverse jucării de mestecat făcute din lemn netratat.

Chinchilele sunt foarte agile și le place foarte mult să se cațere, așa că puteți pune în cușca rozătoarei platforme de înălțimi diferite, scări mici sau ale obiecte pe care se pot urca. De asemenea, crengile mai robuste pot oferi chinchilei ocazia de a se cățăra (pe lângă avantajul că pot roade din ele). Asigurați-vă că obiectele din cușcă sunt așezate bine și nu se vor mișca sau rupe atunci când chinchila se va urca pe ele.

Multe chinchile se simt foarte bine când folosesc roți pentru mișcare. Roata pentru o chinchila ar trebui să aibă cel puțin 38 de centimetri înălțime. De asemenea, marginile roții trebuie să fie solide iar jucăria ar trebui atașată de peretele cuștii. Mingile închise în care chinchila poate alerga în afara cuștii ar trebui folosite cu precauție pentru că aceste jucării nu sunt ventilate cum ar trebui iar chinchila se poate supraîncălzi. Dacă alegeți o astfel de jucărie, aveți grijă ca rozătoarea să petreacă doar câteva minute în minge și în niciun caz nu i-o oferiți în zilele foarte călduroase.

Chinchilele adoră să aibă un loc în care să se ascundă. „Case” speciale pentru rozătoare pot fi achiziționate din comerț, însă pot fi înlocuite cu țevi din PVC sau vase din lut. Chiar și cutiile din carton pot fi folosite, însă acestea probabil că vor fi roase de chinchila și vor trebui înlocuite mai des.

 

Mihail Grigore