Halitoza la câini

Halitoza este termenul medical folosit pentru a descrie respirația urât mirositoare. Această problemă este de cele mai multe ori urmarea unei afecțiuni periodontale (infecții ale gingiilor și a osului care ajută la fixarea dintelui, cauzate de acumularea plăcii dentare). Rasele mici sau cele brahicefalice (caracterizate de nasul scurt și fața plată, precum Pechinez, Pug sau Boston Terrier) sunt cele mai predispuse la boli ale cavității bucale, în special pentru că dinții acestor câini sunt mai apropiați unii de ceilalți.

Simptome

În cele mai multe cazuri, nu există alte simptome decât respirația urât mirositoare. Dacă mirosul neplăcut este declanșat de o boală a gurii, s-ar putea să observați că patrupedul își pune lăbuța pe bot, își pierde apetitul sau dinții încep să-i cadă. De asemenea, salivarea excesivă, mai ales dacă apar și cantități mici de sânge, poate fi un simptom al bolilor cavității bucale.

Cauze

Halitoza poate fi provocată de boli precum diabetul zaharat, inflamarea căilor respiratorii sau mărirea esofagului. Alte posibile cauze ale respirației urât mirositoare pot fi traumele (de exemplu electrocutarea). Infecțiile virale, bacteriene sau fungice pot provoca emiterea de mirosuri neplăcute în corp. De asemenea, dietele incorecte pot juca un rol în declanșarea halitozei. Dacă patrupedul dumneavoastră a mâncat hrană stricată sau are obiceiul de a-și consuma propriile excremente (comportament numit coprofagie ), atunci sunt șanse mari ca halitoza să se instaleze. Alte cauze ale respirației urât mirositoare pot fi faringita, amigdalita, cancerul bucal sau prezența unor obiecte străine în gură. Totuși, bolile periodontale sunt cauza celor mai multe cazuri de halitoza.

Tratament

Odată ce cauza halitozei a fost identificată, terapii diferite pot fi folosite pentru a combate problema. Dacă o boală periodontală este găsită vinovată pentru respirația urât mirositoare, tratamentul va include curățarea dinților și extracția celor care sunt gata să cadă sau au pierdut mare parte din țesutul de susținere. Unele medicamente pot ajuta la reducerea mirosului neplăcut și la controlul diverselor probleme de sănătate ale gurii care provoacă respirația urât mirositoare.

Cum puteți ajuta?

Va trebui să vă urmăriți câinele îndeaproape pentru a sesiza orice simptom al halitozei. Este foarte important ca patrupedul dumneavoastră să primească îngrijire profesionistă periodică a danturii, completată cu spălarea zilnică de către dumneavoastră a dinților animalului. Igiena dentară poate ajuta la prevenirea acumulării de bacterii, care duce indirect la halitoză. De asemenea, va trebui să aveți grijă ca animalul de companie să nu mănânce hrană urât mirositoare sau din gunoi.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain